Gå til sidens hovedinnhold

Politiet: Derfor er Tom Hagen pågrepet i forsvinningssaken til kona

Artikkelen er over 1 år gammel

Anne-Elisabeth Hagens ektemann, milliardæren Tom Hagen, er siktet for drap eller medvirkning til drap. Han ble pågrepet tirsdag morgen.

Det opplyser politiet på en pressekonferanse tirsdag formiddag.

– Siktelsen er et resultat av en bred etterforskning. Hvor mistanken mot Tom Hagen har blitt styrket. Nå er denne etterforskningen over i en ny fase, sa politimester i Øst politidistrikt Ida Melbo Øystese da hun åpnet pressekonferanse tirsdag.

I januar intensiverte politiet sitt søk etter Anne-Elisabeth Hagens lik. Politiinspektør Tommy Brøske, som leder etterforskningen, opplyser tirsdag at 69-åringen fortsatt ikke er funnet.

Han opplyser videre at politiet har jobbet ut fra fire mulige hendelsesforløp: At Anne-Elisabeth Hagen har vært utsatt for en ulykke eller sykdom, at hun selv ønsket å bli borte, at hun har tatt sitt eget liv eller at hun har vært utsatt for en straffbar handling.

– Hypotesen om at hun har vært utsatt for en straffbar handling ble tidlig styrket, sier Brøske.

Se hele pressekonferansen.

– Tydelig handling for å villede

Brøske opplyser at politiet, som kjent, tidlig i etterforskningen hadde en hovedhypotese om at Anne-Elisabeth Hagen var bortført mot sin vilje.

– De mest åpenbare sporene var det mye omtalte trusselbrevet og stripsen som ble funnet i boligen, sier han.

I juni 2019 opplyste imidlertid politiet at de hadde gått bort fra hovedhypotesen om at en kidnapping hadde funnet sted, og at de nå anså det som mer sannsynlig at de sto overfor et drap og en fingert bortføring.

– Vi legger ikke skjul på at det har vært utfordrende å undersøke om Anne-Eliasbeth ble utsatt for en bortføring, sier Brøske som blant annet nevner kruptavalutasporet og kontakten med en antatt motpart som utfordrende.

Nå er politiet av den oppfatning av at det aldri var en reel forhandling.

– Politiet mener at det aldri har vært en reel forhandlingsmotpart og aldri noen reelle forhandlinger, men en tydelig handling for å villede politiet, sier Brøske.

– Skjellig grunn til mistanke

Det var ved 08.30-tiden tirsdag morgen at politiet stoppet Tom Hagen da han var på vei fra boligen i Sloraveien til arbeidsplassen Futurum.

Politiet sperret ifølge VG, som først omtalte pågripelsen, Nordahl Griegs vei i Lørenskog med flere biler. Med blålys stanset de trafikken i begge retninger, før de raskt kjørte avgårde. Etterpå sto Hagens bil igjen i veikanten – tom.

Tirsdag formiddag har politiet sperret av området rundt Hagens bolig i Sloraveien. Politiet er også på plass ved Tom Hagens arbeidsplass i Futurumbygget med flere patruljer.

Politiadvokat i Øst politidistrikt, Åse Kjustad Eriksson, opplyser på pressekonferansen tirsdag formiddag at mistanken mot Tom Hagen har vært vurdert under hele etterforskningen.

– Nå har vi kommet til det punkt hvor det er skjellig grunn til å mistenke Tom Hagen for drap eller medvirkning til drap. Pågripelsen tirsdag er et resultat av det, sier politiadvokaten.

Utelukker ikke flere pågripelser

Politiet vil nå begjære Tom Hagen varetektsfengslet i fire uke. Han vil bli framstilt i Nedre Romerike tingrett onsdag. Politiet begrunner fengslingen med bevisforspillelsesfare.

Politiadvokat Åse Kjustad Eriksson opplyser at politiet nå ikke kan utelukke flere pågripelser i saken.

– Vi ønsker ikke å kommentere dette nærmere nå, sier politiadvokaten som også understreker at pågripelsen av Tom Hagen markerer starte på en ny, intensiv etterforskningsfase.

Kommentarer til denne saken