Det er lenge mellom hver gang man virkelig finner en plate som er så godt gjennomtenkt som denne. Og det er dessuten en stor glede å høre ett av Arne Nordheims (1931-2010) store verk i det lille format.

Og la oss begynne norsk. Arne Nordheims kvartett stammer fra 1956 og er ett av denne komponistens viktige verk. Dette understrekes av komponisten selv ettersom kvartetten senere ble omarbeidet for strykeorkester og fikk tittelen "Rendezvous for strykere". Likeså ble sistesatsen omarbeidet for strykeorkester i 1975 og fikk navnet "Nachruf".

Og det er lett å skjønne Nordheims stadige tilbakevending til denne kvartetten, Den er så rik på materiale og som lytter finner man stadig nye poenger og vinklinger i musikken.

Når man også har et ensemble som musiserer så godt som Engegårdkvartetten, blir dette en meget god lytteropplevelse.

Beethovens "Harpekvartett" (Ess-dur op.74) er enkel og liketil. Og byr på en overraskende sistesats - i alle fall om man tenker politisk og musikalsk korrekthet fra tidlig 1800-tall. Friskt, lekende og overbevisende spilt.

Og til slutt kan vi lytte til en av Arne Nordheims "mentorer" Bela Bartok. Denne tredje strykekvartetten er ikke Bartoks greieste kammerverk å tilnærme seg, men musikerene får virkelig vist hva som bor i dem - både teknisk og formmessig. Selv om undertegnede enkelte ganger savner en enda strammere musisering, spesielt innen det rytmiske. Men du verden hvor intenst og godt dette likevel er.

Dette er en meget god plate, der Nordheims "Strykekvartett" blir et samlende midtpunkt.

---

Hybrid Super Audio-CD 5.1 SURROUND + STEREO produsert i DXD (Digital eXtreme Definition 352kHz/24bit)

Denne disken ser ut som en vanlig CD og kan spilles på alle tradisjonelle anlegg og datamaskiner.