Gå til sidens hovedinnhold

Terningkast 6Strengemesteren!

Artikkelen er over 13 år gammel

Stig Nilsson er et kjent fjes på 1. pulten i Oslo-filharmonien. Nå dempes belysningen og en enslig fiolin fyller lydrommet.

Møt fiolinisten Stig Nilsson - strengemester av ypperste klasse. På denne platen presenterer han seks norske samtidsmusikkverker fra sitt repertoar.

Og det er med teknisk og klanglig bravur hans tolkninger strømmer ut av høytalerne, som vanlig i et utsøkt lydbilde fra plateeselskapet 2L.

Stig Nilsson kjener vi i første rekke gjennom et langt virke som 1. konsertmester i Oslo Filharmoniske Orkester. Men i årenes løp har han etablert seg som en ettertraktet solist og kammermusiker. Dette har betydd enormt for en rekke utøvende og skapende kolleger - og ikke minst det klassisk interesserte publikum.

Nilsson har på en imponerende måte bidratt til å sette norsk musikk og norske komponister på kartet, noe denne platen gir et meget godt innblikk i.

Og det er kontrastene som preger denne platen. Det er en sann fryd å lytte til Nilssons forskjellige tolkninger - hvordan han klarer å mane frem lydcollager som fester seg i hjernebarken. Hans behandling av sitt instrument er ypperlig og man blir gang på gang slått av den kontroll han utøver - både klanglig og teknisk.

Stig Nilsson har selskap av sin sønn Anders Kjellberg Nilsson på Wolfgang Plagges "Duets for 2 violins" og Terje Bjørklunds "Three Contrasts for 2 violins".