Gå til sidens hovedinnhold

Terningkast 5Spennende kammersatsing

Artikkelen er over 7 år gammel

KETIL HVOSLEF: Chamber Works no 1 LAWO Classics LWC 1066 (2014) Genre: Samtidsmusikk

Ketil Hvoslef er en komponist som alltid fasinerer undertegnede. Hans direkte stil gir komponisten evnen til å fange oppmerksomheten hos lytteren, noe som gjør lytteropplevelsen rik.

Dette er den første i en serie med cd'er der Hvoslefs kammermusikk skal gjøres tilgjengelig for publikum. Det er fiolinisten Ricardo Odriozola og pianisten Erinar Røttingen som har satt i gang denne prosessen med å samle alle Hvoslefs kammermusikalske verk på cd. Og takk for det!

Fem verk har fått plass på denne første cd'en. Og ett av de virkelig fine stykkene fra Hvoslefs hånd «Erkejubel» fra 1982 innleder plata. Her er det jublende messing som hyller Trondhjems arkitektforenings 80-års jubileum. En ganske triviell anledning, med ganske så flott musikk.«Duo Due» er en strykeduo fra 1993 tilegnet Truls Mørk og Lars Erik ter Jung.

«Frammenti di Roma» fra 1988 er en treblåserduo. Verket består av 11 minityrer og er på mange måte typisk fra Hvoslefs litt spartanske form i sine uttrykk.

Sitatene strømmer på i «Scheherazade forteller videre» fra 1986. Her er det lange direkte-sitater fra Rimskij-Korsakoffs berømte verk, men Hvoslef greier på en finurlig måte å skape noe helt nytt av noe veldig gammelt. Og det er friskt - både i form og farger.

«Canis Lagopus» fra 2001 er skrevet for strykekvartett, kontrabass og slagverk og er et fantasifullt stykke musikk. Igjen er den konsise uttrykksformen til Hvoslef sentral der han pirker borti lerretet med en armada av smale pensler.

Det er musikere fra Griegakademiet og Bergen filharmoniske orkester som bidrar på plata - og det er en sann fryd å høre lekende musikere som prikker ut et musikalsk landskap som overrasker hele veien.

Kommentarer til denne saken