Terningkast 4: Solid orgel-debut

Artikkelen er over 6 år gammel

TORKIL SKILLE: «Symphonie Romane» Bergen Digital BD7071CD (2012) Genre: Klassisk

DEL

Dette er et gledelig bekjentskap for alle som liker å ta et lite dypdykk ned i orgel-litteraturen i ny og ne. Og igjen blir man klar over hvor godt det er å bla i en velskrevet og opplysende cd-bok underveis i lyttingen.

Selv om det ikke er noen revolusjonerende musikknyheter Skille presenterer med denne platen, gir den et meget fint innblikk i de musikalske strømninger og ikke minst «den nye tanke» de tre herrer Vierne, Widor og Franck serverte med sine oppsiktsvekkende orgelverk. For med disse komponistene ble orgelklangen også et mer verdslig anliggende. Ikke minst som et naturlig instrument i konsetsalen.

Spesielt godt er Skilles framførelse av «Symphonie Romane», signert Charles-Marie Widor. Denne symfonien er stilistisk «streng» og Widor er riktig så dyktig med å bygge opp de musikalske spenninger i verket. Og her viser Skille sin dyktighet ved ikke å «sette alle kluter til». Framførelsen er behersket og verdig, nesten litt sakral, noe som også fremhever Skilles forståelse av dette verket.

Av de tre kortere stykkene som kommer fra Viernes hånd er det herlig å lytte til «Carillion de Westminster». Her slipper Skille til orgelets brus i fullt monn, til ørenes tilfredshet.

Med på denne cd-en er:

«Symphonie Romane pour orgue», Op.73 av Charles-Marie Widor, «Prelude», Op.51, «Berceuse», Op.31 og «Carillion de Westminster», Op.54 av Louis Vierne og «Pastorale i E-dur», Op.19 av Cèsar Franck.

Opptaket er gjort i Trefoldighetskirken i Arendal, på Mühleisen-orgelet som ble innviet i november 2010. Orgelet har 60 stemmer pluss to transmisjoner fordelt på tre manualer og pedal.

Denne platen er en del av Torkil Skilles masteroppgave.

Artikkeltags