Gå til sidens hovedinnhold

Terningkast 5Sjeldne godbiter for orgel

Artikkelen er over 7 år gammel

ANDERS EIDSTEN DAHL: «Hymnus» Lawo Classics LWC1050 (2013) Genre: Klassisk

Organisten Anders Eidsten Dahl gjør med denne innspillingen alt riktig. Han har valgt noe musikk som er litt kjent, samt en rekke perler som er lite spilt.

Hvem har hørt Christian Sindings (1856-1941) «Hymnus op.124», eller orgelverk av Carsten Carlsen (1892-1961) foruten spesielt invidde?

Det er den finske nasjonalkomponisten Jean Sibelius (1865-1957) sine to eneste orgelstykker som innleder. Spesielt «Intrad» op.111a røsker litt i trommehinnene, før Dahl legger på den melankolske «Begravelsesmusikken» op.111b. To verk som står i skarp kontrast til hverandre, men som også passer meget godt sammen.

Det er, i denne lytterens ører, ikke tvil om at det er Sindings «Hymnus» og Carl Nielsens «Commotio» (1865-1931), som er platas virkelig store musikalske lanterner.

Dahl framfører musikken på denne innspilliongen med den største overbevisning. Han knekker «dramaturgikoden» i de to storslagne stykkene av Nielsen og Sinding, og presenterer interessante og hørevennlige versjoner av de andre verkene.

---

Anders Eidsten Dahls nye plate «Hymnus», er spilt inn i Bragernes kirke. Alle verkene på denne platen, komponert mellom 1913 og 1931, står i sterk avhengighet til tradisjonen fra Bach og den franske og tyske romantikk, men de peker også fremover mot en ny tid. Musikken står på egne ben og byr på mange gullkorn. Her presenteres lytteren for musikk skrevet av fem sentrale, nordiske komponister som strekker seg for å gi sitt aller beste til instrumentenes dronning – orgelet.

Carsten Carlsen (1892 – 1961) er mest kjent som kapellmester ved Chat Noir og som komponerende ektemann til revyartisten Lalla Carlsen. Hans tre orgelverk, «Prélude», «Festforspil» og «Intermezzo», er ikke tidligere innspilt. Christian Sindings (1856 – 1941) eneste orgelverk er den majestetiske «Hymnus», skrevet i forbindelse med et gjesteprofessorat Sinding hadde i Rochester, USA. Verket er ikke tidligere innspilt. Jean Sibelius (1865 – 1957) er representert med sine to eneste verk for stort orgel, «Intrada» og «Surusoitto» (Sorgmusikk). Hugo Alfvéns (1872 – 1960) eneste orgelverk «Präludium», opus 31, er platens svenske representant. Danske Carl Nielsens (1865 – 1931) «Commotio» (bevegelse) er hans siste fullførte verk, og tilhører noe av det mest storslåtte innen det nordiske orgelrepertoaret.

Anders Eidsten Dahl (f. 1976) er utdannet kantor og pedagog ved Norges Musikkhøgskole og det Kgl Danske Musikkonservatorium i København. Han har siden 2001 arbeidet som organist i Bragernes kirke i Drammen. Eidsten Dahl har en aktiv utøverkarriere som solist og kammermusiker i inn- og utland, og har utgitt flere soloplater.

Kommentarer til denne saken