Det er tre voksne verk Bergen-filharmonien spiller på denne platen med musikk av Knut Vaage. Og det er et godt inntrykk man får av både komponist og orkester. Nå er det snodig nok de to lengste verkene som fanger undertegnedes største interesse.

Det er i første rekke Knut Vaages grep ved å sette opp soloinstrumentene mot orkesteret. For det er formidable utfordinger de tre solistene har på denne innspillingen.

Platas første verk er «Gardens of Hokkaido» for klaver og orkester, mesterlig traktert av Einar Røttingen. Her er verket lagt opp nesten som et hukommelsesspill, der pianisten skal "gjengi" orkesterets delvis hemmelige innfall. At Zen er sentral i verket gjør det ikke mindre interessant. Her er det bare å bruke cd-heftet for det det er verd. Da får man en mengde spennende innfallsvinkler til verket.

«Cyclops» er et rent orkesterverk som viser Vaages evne til god instrumentering. Dette verket er i og for seg spennende lytting, men inntrykket er at det hele blir litt for flatt i uttrykket. Den energien som stykket sentreres rundt er ikke i samsvar med klingende resultat, men man aner en dyktig håndverker i denne musikken.

Platas høydepunkt er «Chaconne». Dels på grunn av to strålende solister i Gro Sandvik (fløyte) og Turid Kniejski (harpe), og dels fordi orkesteret virker å være i eksepsjonell lydhør form, kanskje mye takket vær dirigent Ole Kristian Rud.

Det ledsagende cd-heftet er også strålende informativt!

Foruten Ole Kristian Rud er Ingar Bergby og Eivind Aadland dirigenter på denne innspillengen.

Knut Vaage og Bergen Filharmoniske Orkester serverer en plate med røffe kanter - og den er særs interessant.

---

Knut Vaage har den siste tiden hatt prosjekter for barn og unge, kormusikk, opera-premiere med Veslefrikk i september 2010.