Terningkast 5: Orgel i steinrøysa - del 1

Av
Artikkelen er over 12 år gammel

TERJE WINGE: "Musikk av Nicolas de Grigny og Johann Sebastian Bach" , Simax Classics PSC1242 (2005) Spilletid: 69:32

DEL

Barokk orgelmusikk forbindes kanskje først og fremst med store katedraler på kontinentet. Nå kan du høre barokk vellyd i innspilt oppunder den norske fjellheimen.

Terje Winge har på den første platen i serien "Organum Norvegica" valgt seg orgelet i Ål kirke. Et Kaliff & Löthmann-orgel av det ypperlige slaget. Og at han samtidig har valgt å sette musikken til Nicolas de Grigny opp mot den store barokkmester Bach er kontrastmessig av det geniale slaget.

Men faktum er at Bach selv håndkopierte Grignys noter, for selv å gjøre seg til den mesteren han i ettertiden har stått fram som.

Framførelsene til Winge er helt uten plett og lyte, det er en meget god innspilling som bekrefter at barokkens mesteres musikk også passer på orgler av det mindre formatet.

På plata finner vi blant annet Grignys "Veni Creator" og " Ave Maris Stella", samt Johann Sebastian Bachs "Fantasi i c" BWV 562, "Fuge i G" BWV 577, samt hans "Piece d'orgue" BWV 772.

Orgelet i Ål kirke er bygget i 1996.

Terje Winge er født i 1950 og han har studert med blant andre Ludvig Nielsen, Arild Sandvold og Jiri Reinberger. Han underviser i dag på Norges Musikkhøgskole.

Artikkeltags