Det er litt ålreit å måtte klype seg i armen når man hører på ny norsk musikk. For denne plata med Telemark kammerorkester, Lars Erik ter Jung og vokalensembelet Cor, bringer liv til tre ytters spennende verk skrevet de siste fem årene.

Det hele innledes med "Konsert for fiolin og strykeorkester" (2002) av Bhørn H. Kruse. Et suggererende, kraftfullt og klanglig spennende verk. Så kommer på mange måter platas høydepunkt; Gisle Kverndokks "Omriss" for ni strykere og kor (2000). Et brilliant verk som har klangfarger og spenninger i seg som maner til stadige gjennomlyttinger. Kombinasjonen med strykere og den menneskelige stemmen er av det vellykede slaget, med en praktfull gjennomføring av kor og musikere.

Avslutningsvis får vi møte med norsk tradisjonsmusikk ikledd den moderne språkdrakten i Henrik Ødegaards "Nyslått" for to hardingfeler og strykeorkester (2000), med to fremragende solister i Per Anders Buen Garnås og Torgeir Straand. Sprell levende norsk musikk med andre ord.

Her er det bare å la seg fasinere av en spesielt god plate.

----

Telemark kammerorkester er et prosjekt basert strykeensemble som har etablert en høy kunstnerisk profil.

Helt siden starten i 1992 har Lars-Erik ter Jung vært kunstnerisk leder. De fleste av orkesterets medlemmer har tilknytning til musikklivet i Telemark, og TKO gjennomfører sine konsertprosjekter i samarbeid med Telemarkkonsertar. Repertoaret spenner fra det tradisjonelle klassiske til samtidsmusikk, med en viss vekt på musikk fra vår egen tid. Bestillingsverk av norske komponister er et særtrekk ved orkesterets virksomhet. Med utgangspunkt i Telemark har det vært naturlig å også trekke inn elementer av folkemusikk i enkelte prosjekter.

Lars-Erik ter Jung debuterte som fiolinist i Oslo i 1980, og kan vise til en omfattende virksomhet som solist, kammermusiker, ensembleleder og improvisatør. De senere årene har han studert direksjon, bl. a. hos Jorma Panula og George Hurst, og er nå mer og mer virksom som dirigent. I denne sammenheng har han jobbet med et variert repertoar. Han har dirigert BIT20 Ensemble på konserter i London, Darmstadt og Alexandria, Egypt, han har dirigert Forsvarets Stabsmusikkorps ved flere anledninger, bl.a. på Oslo Kammermusikkfestival og nå sist i produksjonen "Fröhliche Werkstatt " i januar i år. I 2004 dirigerte han bl.a. orkestre i Sverige og England, og han urfremførte kammeroperaen "Benk med og utan hund" av Jon Rørmark og Ragnar Hovland, med Telemark Kammerorkester, som han er kunstnerisk leder for. Fra 1981-94 var ter Jung 1. konsertmester i Bergen Filharmoniske Orkester.

Vokalensemblet Cor er et profesjonelt prosjektbasert ensemble. Dirigenten Thorbjørn Dyrud er utdannet kirkemusiker og kordirigent ved Norges Musikkhøgskole og Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Dyrud har arbeidet med bl.a. Det Norske Solistkor og Sveriges Radiokör, og han har bygd opp Ginnungagap som i dag er etablert som et av landets fremste vokalensembler. Han er også aktiv som komponist og improvisasjonsmusiker.

Per Anders Buen Garnås (f. 1980) fra Bø i Telemark, vart yngste spelemann i hardingfele klasse A då han som 19-åring spelte seg opp i eliteklassa på Landskappleiken 1999. I 2003 vant han denne kappleiken. Omfattande konsertverksemd i Noreg i over 10 år. Konsertar i Sverige, Danmark, Finland, Estland, Latvia, Russland, Østerrike, USA og Bangladesh. Han har det toårige profesjonsstudiet for folkemusikarar ved Ole Bull-Akademiet.

Torgeir Straand (f. 1981) fra Bø i Telemark, ble i 2000 kvalifisert til klasse A hardingfele, og er fortsatt landet yngste i klassen. Han har lært hos bla. Alfred Amundsen og Anund Roheim, og er forankret i de lokale musikktradisjonene i Bø, men Straand har også studert hardingfeletradisjonane fra andre distrikt. Han har flere topplasseringer på kappleikar og har opptrådt i Sverige, Danmark, Island, Irland, USA og India.