Det er ikke første gang Olav Anton Thommessen (f. 1946 i Oslo) gir seg i kast med å bearbeide folketoneinspirert musikk. Denne gangen har han tatt for seg Arne Garborgs mesterverk «Haugstussa», og han har forsynt seg fritt av Edvard Griegs musikk - ikke bare hans «Haugtussa», med vi finner biter av de lyriske stykkene, slåttene, klaverkonserten og flere deler av den norske mesterens kammerverk.

Grieg er nasjonalromantiker og Thommessen er modernist. Slikt kan føre til en solid kulturkollisjon, men med den største selvfølgelighet klarer Thommessen å forene de to sterke musikalske periodene, til en historie om "Haugtussa" og hennes liv som virkelig tar tak i deg.

Her følger vi Veslemøys kjærlighet og vei gjennom Helheimen til forløsning. Det hele imponerende tolket av mezzosopranen Marianne Beate Kielland og pianisten Nils Anders Mortensen.

Historien om Veslemøy - eller Haugtussa - har i litteraturen paralleller til Dantes "Guddommelige komedie" og Pusjkins "Jevgenij Onegin", og er et av de største diktverkene i norsk litteratur.

Thommessens musikalske collage blir en intens og sjelssettende opplevelse, nesten uten dødpunkter. Og det geniale Thommessen har gjort er å bygge det hele rundt flere «personlige signaturer» som Grieg satte inn i sin musikk. Når modernisten så tar fatt i dette blir opplevlsen både gjenkjennelige, provoserende og fasinerende. Og da er et verk som kan leve lenge skapt - fordi det ikke er mulig å la være å ta stilling til Thommessens behandling av nasjonalkomponistens musikk.

Her er teft, dyktighet og fantasi stikkord om et verk som virkelig bør lyttes godt til.

---

Marianne Beate Kielland og Nils Anders Mortensen er begge bosatt i Nord-Norge, og er lysende eksempler på at det går an å bo utenfor de største sentra, og allikevel livnære seg som frilansere på aller høyeste nivå. De samarbeidet for første gang i 2003, og siden det har de gjort konserter over hele Norge, i Estland og i Finland.

Marianne Beate Kielland vokste opp ved Hamar og har sin utdannelse fra Norges musikkhøgskole. Hun regnes i dag som en av Skandinavias fremste sangere og har utstrakt konsertvirksomhet i hele Europa, og har også ved flere anledninger gjestet blant annet Japan og USA. Av dirigenter hun har samarbeidet med kan nevnes: Phillippe Herreweghe, Fabio Biondi, Jordi Savall, Rinaldo Alessandrini, Helmuth Rilling, Masaaki Suzuki, Fabio Bonnizioni, Lars Ulrik Mortensen, Arvid Engegård, Thomas Søndergård, Thomas Dausgaard, Jos van Immerseel, Bruno Weil, Ari Rasilainen, Joshua Rifkin, Manfred Honeck, Iona Brown, Daniel Reuss og Christian Curnyn.

Nils Anders Mortensen er født i Flekkefjord og har studert ved Norges musikkhøgskole, Ecole Normale Paris og Hochschule für Musik und Theater Hannover. I 1996 ble han kåret til "årets debutant" av Rikskonsertene, han har vunnet 1. pris i pianokonkurransen Ibla Grand Prize på Sicilia og i 1998 vant han Mozarteum-prisen i Salzburg. I 2004 mottok han Robert Levins minnepris under Festspillene i Bergen.