Det er mye pent å si om Per Vollestads Tveitt-album. I året 2008 feires hans 100. fødselsdag, og da er det bare rett og rimelig at et knippe av hans sanger lydfestes for første gang.

Nå er det ikke revolusjonerende spennende sanger som Vollestad og pianist Sigmund Hjelset har plukket ut, men i musikkhistorisk perspektiv er innspillingen interessant nok. At duoen leverer gode tolkninger og Vollestads stemme er en fryd å lytte til er et godt pluss.

Med andre ord er formidlingen av bedre merke enn Tveitts sanger. De har ikke de samme kvalitetene som som andre norske komponisters samlinger i dette formatet, og de kommer på ingen måte opp mot Tveitts komposisjoner for de riktig store formatene.

I 1964 ble Geir Tveitt (1908-81) engasjert av NRK til å medvirke som komponist i en serie portretter av vestlandsdiktere. På denne utgivelsen har Per Vollestad og Sigmund Hjelset samlet tonesettinger Tveitt skrev for radio i denne perioden, til dikt av Aslaug Låstad Lygre, Olav H. Hauge og telemarksdikteren Aslaug Vaa.

Olav H. Hauge og Geirr Tveitt var født samme år og hadde begge en tilknytning til Hardanger. De to kunstnerne hadde stor respekt for hverandres arbeid: Begge var forankret i det nasjonale og samtidig som de var svært internasjonalt orientert. Da Tveitt skulle skrive musikk til Hauges tekster, ga han sangene en helt spesiell karakter – med avansert harmonikk og original melodiføring. Tveitt uttalte i forbindelse med Hauges 60-årsdag at han hadde «laga haugevis av Hauge-tonar,» men i dag finnes bare de som er med her – resten gikk trolig tapt i brannen på Tveit gård i 1970.

Per Vollestad og Sigmund Hjelset har hatt et langt samarbeid; i år er det 20 år siden de lanserte sin første plate på Simax. I denne tiden har de spilt inn en rekke plater som har begeistret kritikere både i Norge og utlandet, og i 2006 mottok de Grieg-prisen for sitt mangeårige arbeid med tolkninger av Griegs romanser.