Terningkast 5: Lekent med smekker klang

Artikkelen er over 8 år gammel

FREDRIK FORS & SVEINUNG BJELLAND: «Black Bird - Sort Fugl» 2L55SACD (2009) Genre: Klassisk - Spilletid: 1:08:52

DEL

Få treblåserinstrumenter har talt til komponistenes klangfantasi som klarinetten. Dens forbøffende evne til klanglig variasjon, fra de mykeste, snikende toneganger til en inntrengende, ja nesten desperat klangtype har gjort den ypperlig egnet til å uttrykke hele registeret av menneskelige følelser.

Og Fredrik Fors vet å bruke sitt instrument, og denne gangen har han også hatt solid teft når det gjelder programmet.

I musikk av komponister som Stravinsky, Saint-Saëns, Schumann, Grieg, Madsen og andre, får vi være med på en reise i et lydunivers som dekker hele spekteret av inntrykk, fra det sarte, tilbakelente og spørrende til det himmelstormende virtuose.

Det er spesielt musikken av Schumann, Stravinsky og Mortensen som så til de grader fasinerer. De ultravakre fantasistykkene til Schumann fremheves av den eminente klangen Fredrik Fors innehar.

Stravinsky lekne stykker er virtuost spilt og fremføres med fantastisk klangbehandling.

Av en eller annen grunn er det likevel Sonatinen til Finn Mortensen som topper denne innspillingen. Den høres ikke for ofte, men undertegnede vil likevel fremheve betydningen av at denne lille kammermusikalske perlen fra vår nære fortid blir gitt lys.

Dette er en plate som viser en betydelig bredde i klarinett-litteraturen og Fredrik Fors overbeviser nok en gang.

---

Fredrik Fors er en av Europas fremste klarinettister og har siden 1995 vært ansatt i Oslo Filharmoniske Orkester som alternerende soloklarinettist. Etter sine studier på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm har han senere studert med internasjonale klarinettister som Karl Leister, Yehuda Gilad, Anthony Pay og Richard Stoltzman.

Sveinung Bjelland har allerede i flere år vært blant våre fremste klassiske pianister. Han har sin musikalske skolering fra Sentral-Europa gjennom sine studer med Hans Leygraf ved Mozarteum i Salzburg og ved Hochschule der Künste i Berlin. Bjelland har vært solist med flere ledende orkestre under fremragende dirigenter. Han har gjestet en rekke konsertserier og festivaler i europeiske land hvor han har markert seg like sterkt både som solist og kammermusiker, i samspill med musikere som Pahud, Collins, Mørk og Wispelwey.

På platen finner du:

Fantasistykker av Robert Schumann, Fantasi av Johan Kvandal, Lyriske stykker av Edvard Grieg, Sort fugl av Kyrre Sassebo Haaland, Klarinettsonaten til Trygve Madsen, Tre stykker av Igor Stravisnky, Klarinettsonate av Camille Saint-Saens og Sonatine av Finn Mortensen.

Artikkeltags