Terningkast 5: Lavmelt og smakfullt

Artikkelen er over 6 år gammel

EIRIK GJERDEVIK: «MUSIC FOR BLUE DAYS» LAWO CLASSICS (2012) LWC1039 Genre: Kunstmusikk - Spilletid: 50:24

DEL

Norske tubaister har en egen evne til å markere seg godt når man først gir seg til kjenne. Nå dukker det opp en nye mann fra vest i landet - Eirik Gjerdevik - en mann med vakker og smakfull klang i sitt instrument. «Music for blue days» er tittelen på plata - og det er en tittel som virkelig står til helhetsinntrykket.

Tubakonserten til Ralph Vaughan Williams er en musikalsk bauta for konsertscenen. Fra å ha blitt sett på som et eksentrisk påfunn fra en aldrende mann har verket betydd mye for tubaens anseelse hos konsertpublikummet. Og Gjerdevik framfører konserten på en særdeles hyggelig måte, der solistens varme klang gir en fin dimensjon til stykket. En annen stor (men kanskje litt ukjent) komponist for de fleste er svenske Erland von Koch (1910-2009). Hans tubakonsert er lyrisk, men stiller store krav til utøverens evne til å få tubaklangen inn i verket. Og Gjerdevik leverer så absolutt en flott utgave av konserten som på alle måter er meget lyttervennlig.

To av verkene på platen er signert Torstein Aagaard-Nilsen. Både tubakonserten fra 1997 og «Music For Blue Days» for tuba og harpe er musikk som treffer øregangene godt. Musikken er spennende, og det er tydelig at komponisten virkelig vet hvilket instrumentarium han skriver for. Det er et utmerket håndverk, med en stor dose musikalsk fantasi som legges for dagen.

Medvirkende på plata:
Eirik Gjerdevik, tuba
Pleven filharmoniske orkester
Bjørn Breistein, dirigent

Artikkeltags