Gå til sidens hovedinnhold

Terningkast 6Korprakt i surround

Artikkelen er over 16 år gammel

ENSEMBLE 96: "Knut Nystedt - Immortal", 2L29 SACD (2005) Spilletid: 52:42

Universets begynnelse og dramaet på Golgata, middelaldersang og tysk barokk, Søren Kierkegaards inderlighet – og en barnedåp i Oslo i 1987.

Når man i tillegg får et kor i ypperste klasse - og lyden bretter seg ut i strålende kvalitet (5.1 surround), er det bare å åpne ørene og la tærne krølle seg.

For like mye som Nystedt (f. 1915) er og blir nestoren blant norske korkomponister, bekrefter Ensemble 96 sin posisjon som ett av landets fremste kor, med sine klare stemmer, nydelige diskjon og levende formidlingsevne - mye takket være dirigent Øystein Fevangs utrettelig arbeid.

Knut Nystedt henter inspirasjon fra alle tider, og skaper gedigen korkunst med kristent perspektiv og allmennmenneskelig appell. Den nå 90-årige komponisten og dirigenten har de siste femti årene hatt en særstilling innen norsk kormusikk. I USA, Tyskland og Japan er Nystedts verker en viktig del av det klassiske repertoaret.

Hovedverkene på denne platen er skrevet i perioden 1999-2003 - og man blir stadig like overrasket over Nystedts evne til å fornye kormediet, samtidig som det klanglige ligger godt innenfor det spiselige for folk flest. For direkte radikal i tonespråket er Nystedt ikke. Likefullt er denne plata et bevis for komponistens enorme kompositoriske kvaliteter og at mannen - til tross for sine 90 år, fortsatt nyter godt av et betydelig talent.

I disse nyere verkene har Nystedt brukt sin enorme erfaring til å krone sin karriere med det ypperste han har skrevet for kor a cappella. Kammerkoret Ensemble 96 har tidligere høstet overveldende kritikker for sine konserter og innspillinger, og har det siste året gjestet både Oslo Kammermusikkfestival og Festspillene i Bergen.

"Immortal" består av; "Prayers of Kierkegaard" op.157 (1999), "Salve Regina" op.156a (1999), "The Word Became Flesh" op.162 (2001), "Nytt er livet" op.170 (2003), "Jesu sieben Worte", op.171 (2003) og "Immortal Bach" (1987).