Terningkast 5: Intens og ærlig

Artikkelen er over 8 år gammel

INGER-LISE ULSRUD: «OLIVIER MESSIAEN - EARLY ORGAN WORKS» SIMAX CLASSICS (2009), PSC1170 Genre: Klassisk Spilletid: 1:09:34

DEL

Dette er så definitivt en plate av de sjeldne - mesterlig formidlet av Inger-Lise Ulsrud på orgelkrakken. For det er meget prisverdig å presentere noen av Messiaens tidlige orgelverk.

Det som kjennetegner Messiaens musikk er selvsagt det tonale og den harmoniske oppbygging i hans komposisjoner. Mannen var en sann mester i å skape de mest overraskende klangfarger, noe vi hører også i disse seks stykkene.

Og det hele peker frem mot komponisten som litt senere skulle ruve i internasjonal kirkemusikk. En posisjon denne særegne og spennende komponisten innehar den dag i dag.

Messiaens musikk er intens - og den er dønn ærlig - noe Inger-Lise Ulsrud får frem på en forbilledlig måte.

På plata:

L'Ascension - Diptyque - Prelude - Offrande au Saibnt Sacrement - Appartition de l'Eglise eternelle - Le Banquet celeste

Prélude og Offrande au Saint Sacrement er innspilt for første gang på cd

Platen er spilt inn i St. Nikolai-kirken i Halmstad.

---

Olivier Messiaen (1908-1992) ble født i Avignon, hans mor var poet og hans far var engelskprofessor som arbeidet med oversettelse av Shakespeare til fransk. Allerede i ung alder hadde han en unik interesse for musikk. Bare 11 år gammel begynte han tradisjonelle musikkstudier ved Konservatoriet i Paris. 23 år gammel ble Messiaen titulærorganist i St. Trinité kirken i Paris. Denne stillingen beholdt han livet ut og spilte til søndagsmesse helt til sin død i 1992. Olivier Messiaens orgelverker er sterkt knyttet til hans egen interesse for teologi.

Inger-Lise Ulsrud kommer her med sin første utgivelse som solist. Ulsrud studerte kirkemusikk ved Norges musikkhøgskole, og fortsatte deretter med improvisasjonsstudier hos Anders Bondeman i Stockholm. For Edgar Krapp avla hun diplomeksamen som konsertorganist ved Hochschule für musik und Darstellende Kunst i Frankfurt a.M. og studerte så videre hos Messiaen-spesialisten Almut Rössler i Düsseldorf. Siden 1993 har Inger-Lise Ulsrud undervist i orgel og orgelimprovisasjon ved Norges musikkhøgskole og regelmessig gitt mesterklasser i improvisasjon. Hun er kantor i Uranienborg kirke og førsteamanuesis i orgel ved Norges musikkhøgskole.

Olivier Messiaen er verdens mest spilte orgelkomponist fra det 20. Århundre. Dette er den første norskproduserte innspillingen av Messiaens orgelverker, i utgivelse med både stereolyd og i 5.1 surroundlyd på SACD/Hybrid.

Artikkeltags