Gå til sidens hovedinnhold

Terningkast 4I Griegs fotspor

Artikkelen er over 8 år gammel

DENA PIANO DUO: Hommage á Grieg vol.III 2L94 (2013) (CD + Blue-ray) Genre: Klassisk

Wolfgang Plagge har skrevet «Grieg metamorphosis» op.160. Utgangspunktet er Edvard Griegs «Vektersang» fra samlingen «Lyriske stykker» op.12. Og det er smått finurlig gjort. Musikkens klingende resultat kler de to utøverne i Dena pianoduo Tina Margareta Nilssen og Heide Görtz. Verket framføres med et herlig overskudd og komponistens kreasjoner av tekniske finurligheter løses på en strålende måte. Musikken er rett og slett egnet til smile av. Den er fantasifull og spenstig laget - og framført!

Platas andre norske verk, Terje Bjørklunds «Hommage á Grieg», inneholder en rekke sitater fra Griegs produksjon, og Bjørklund har gjort dette med nennsom og elegant hånd. Balladen, folkevisene, klaverkonserten og strykekvartetten til Grieg er alle behørig inkludert i verket, noe som gjør at man allerede etter få sekunder faktisk kan føle en «tilhørighet» til musikken. Snedig gjort.

Man må også fornøyd registrere at duoens tolkning av Haydn-variasjonene til Brahms er av det lyttervennlige slaget, og Saint-Saens Beethoven-variasjoner er fin musikk, men ikke fremkaller den helt store entusiasmen.

Likevel er det vel anvendt tid å lytte til til de to pianistenes gode tolkninger.

Og det finnes faktisk en rød tråd i det programmet Dena Piano Duo presenterer i denne produksjonen. De fire komponistene og verkene har alle et bestemt forhold til Edvard Grieg. Johannes Brahms og Camille Saint-Saëns var begge venner av Grieg, og det er ikke vanskelig å høre at Grieg i flere av sine verker har latt seg inspirere av de to kollegene fra Wien og Paris. I tillegg har duoen bestilt de to «Griegske» verkene av Wolfgang Plagge og Terje Bjørklund.

På plata:

Johannes Brahms: Variasjoner over et tema av Haydn op.56b
Terje Bjørklund: Hommage a Grieg
Wolfgang Plagge: Grieg metamorphosis op.160
Camille Saint-Saens: Variasjoner over et tema av Beethoven op.35

Kommentarer til denne saken