Gå til sidens hovedinnhold

Terningkast 6Historisk bindevev

Artikkelen er over 7 år gammel

OSLO KAMMERAKADEMI: «Leipzig!» Lawo Classics LWC1058 (2014) Genre: Klassisk

Oslo kammerakademi har i sin korte levetid gjort seg bemerket på i inn- og utland. Med platen «Leipzig!» dekker de bordet for et utsøkt musikalsk måltid med historisk sus.

Kammerakademiet er i denne tapningen en blåseoktett. Edvard Grieg (1843-1907) og Johan Svendsen (1840-1911) har ingen komposisjoner for denne besetningen, men da som nå har en dyktig musiker transkribert de to herrers musikk. Denne gangen er Griegs «Lyrisk suite» op.64, samt Johan Svendsens «Norsk rapsodi nr.1» op.17 arrangert av kammerakademiets fagottist Trond Olaf Larsen. Dyktig gjort og tro mot opphavet.

De to norske verken er blitt uimotståelige på denne innspillingen. Fremførelsene er gjort med sprudlende innsats og stor musikalitet. Og to av stykkene, nemlig Svendsens rapsodi og Griegs «Trolltog» har jevnlig surret i høytalerne den siste uken.

Selvsagt har ensemblet tatt med to komponister, som hadde stor betydning både for Svendsen og Grieg. Og her rettferdiggjøres platetittelen «Leipzig!»

Flertallet av de norske komponistene som skulle komme til å utgjøre det vi dag tenker på som vår musikalske gullalder reiste til Leipzig for å studere. Både Edvard Grieg og Johan Svendsen studerte hos den legendariske komponisten, dirigenten og pianisten Carl Reinecke. Også dansken Emil Hartmann hadde et studieopphold her.

Og de to verkene; «Serenade» op.43 av Emil Hartmann (1836-1898), samt «Oktett i B-dur» op.216 av Carl Reinecke (1824-1910), fremviser på en måte essensen av det håndverket som ble lagt til grunn i Europas musikkhovedstad på 1800-tallet. Musikken er her formidlet med overbevisning og stor innsikt i datidens kammermusisering. Dette er en plate som bør favne interesse også utenfor vårt lands grenser.

---

Oslo Kammerakademi har i løpet av sine fire første år med stor suksess gjestet anerkjente festivaler blant annet i Münster (”Summerwinds” 2012), Rheingau (2011) og Schleswig-Holstein (2011). «Fantastisk himmelstorm! (?) Publikum var til fulle klar over den eksepsjonelle kvaliteten, og kokte formelig over av begeistring!» (Westfälische Nachrichten 5.8.12). Ensemblets debutplate med kammermusikk for blåseoktett av Beethoven (LWC1036) fikk overveldende kritikker både nasjonalt og internasjonalt, bl.a. 5 (av 5 mulige) stjerner i BBC Music Magazine.

Kommentarer til denne saken