Terningkast 6: Gnistrende blåsere

Artikkelen er over 6 år gammel

FORSVARETS STABSMUSIKKORPS: «La Voie Triomphale» 2L86 (2012) Genre: Kunstmusikk

DEL

Dette er en av de aller beste platene et norsk blåseorkester har presentert noen sinne.

Her servers kjente perler sammen mer litt mindre spilt musikk. Og du verden for en kompositorisk kvalitet man har plukket til denne innspillingen. Det hele innledes med det mektige «Grande Symphonie Funebre et Triomphale» av Hector Berlioz. Dette tidlige verket i Berlioz komponistvirke er en symfoni som er skrevet til tiårsjubileet til Julirevolusjonen (1830) - og er opprinnelig skrevet for et blåseorkester på 200 musikere. Men du verden for et trøkk Stabsmusikken formidler. Det gnistrer i messingen og krydres med fantastisk ornamentikk i treblåserne - alt ledsaget av en sta og påtrengde tromme i verkets innledende sørgemarsj. Man imponeres samtidig av musikernes evne til å gi ensemblet en fylde gjør denne innspillingen til noe smått fantastisk. Og når plateselskapet tråkker til med en lydutgivelse få andre selskaper begunstiger sitt publikum med (5.1 DTS HD MA 24/192kHz) - så krøller alt av øreganger seg i pur glede under gjennomlyttingen.

I det majestetiske lydbildet finner vi også strålende versjoner av «Orient et Occident» av Camille Saint-Saens, og et utrolig fasinerende verk av Henri Tommasi - «Fanfares Liturgiques». Den korte - men for undertegnede den fineste lille fanfare som er skrevet - «Fanfare pour preceder la Peri» av Paul Dukas er heldigvis med. Og jeg har aldri hørt denne fanfaren skinne mer biljant enn her.

Med på plata er også den lekne og melodiske «Suite Francaise» av Darius Milhaud - og hele herligheten avsluttes med den sprudlende «Children's Overture» av Eugene Bozza.

Dirigent er Ole Kristian Rud.

Artikkeltags