Gå til sidens hovedinnhold

Terningkast 5Frydefull klang

Artikkelen er over 8 år gammel

URANIENBORG VOKALENSEMBLE: «Song» 2L-096 (2013) Genre: Klassisk

Noen ganger spretter øregangene opp i pur glede. Uranienborg vokalensembles plate «Song» sørget for nettopp det.

Det hele innledes med en sopransolo og diskantstemmer. «Sol-lokk» av Marianne Reidarsdatter Eriksen er enkel og de klokkeklare stemmene til koret fargelegger den lille komposisjonen på en lekker måte.

Så kommer en av undertegnedes Geirr Tveitt-favoritter. «Vé no velkomne med æra» er genial i sin enkelhet, en folkemusikalsk innertier og løfter alltid frem litt emosjonalitet når klangene treffer trommehinnene. Men skepsisen rår når det lyser ut av tekstboka at versjonen er arrangert. Men vent nå; Håkon Berge har tillagt denne nydelige melodien en ny og spennende drakt, med komplekse stemmer og tette klanger. Smått genialt det også.

Resten av plata spenner vidt - fra religiøse folketoner til nyere nordisk vokalmusikk. Et knippe musikkstykker som virkelig fikk gå flere runder i cd-spilleren under avlyttingen.

Uranienborg vokalensemble viser seg frem som et kor med mange kvaliteter. Framførelsene er levende og det er smått imponerende å høre hvordan koret - under sin dirigent Elisabeth Holte - klarer å lirke frem de fineste detaljer i musikken de har gitt seg i kast med. Musikken handler om natur og mennesker, noe sangerne formidler på en nydelig måte.

Musikken er skrevet av; Marianne Reidarsdatter Eriksen, Geirr Tveitt, Håkon Berge, Sven Erik Bäck, Alfred Janson, Bo Holten, Torbjørn Dyrud, Harald Gullichsen, Jaakko Mäntyjärvi og Carl Nielsen.

---

Uranienborg Vokalensemble ble stiftet i januar 2002 og består av 20-24 sangere. Elisabeth Holte har vært ensemblets kunstneriske leder og dirigent siden oppstarten. Gjennom disse årene har ensemblet fremført en rekke konserter bestående av sakral og profan musikk fra ulike tidsepoker. Variasjon i stilart og sterk vekt på formidling er kjennetegn ved deres fremførelser.

Elisabeth Holte, dirigent og kunstnerisk leder for Uranienborg Vokalensemble, er utdannet kantor, musikkpedagog og dirigent fra Norges musikkhøgskole. Våren 2000 avsluttet hun sin mastergrad i direksjon. I tillegg har hun studert hos legendariske Eric Ericson (1918-2013) i Stockholm.

Kommentarer til denne saken