Gå til sidens hovedinnhold

Terningkast 5Friskt og modig

Artikkelen er over 8 år gammel

Ensemble Allegria: Musikk av Grieg, Kvandal, Grüner-Hegge og Nystedt LAWO Classics LWC1044 (2013) Genre: Klassisk

Allegria (it.) betyr festlighet og glede, og det var nettopp gleden ved det å spille sammen som førte til at en gruppe musikkstudenter startet opp orkesteret i 2007. Og gleden har de så absolutt tatt med seg inn i denne innspillingen. En innspilling som virkelig gir lytteren kjente og litt ukjente opplevelser.

Ensemblet stikker virkelig instrumentene sine inn i noe som er en av de største utfordringene for et kammerorkester i Norge - nemlig Griegs «Holberg-suite». Og utfordringen tas på strak bue! Det musiseres utrolig friskt og resultatet er av det særs gode slaget, selv om man kanskje kan savne den siste lille modenheten i ensemblets klang - men det blir som flisespikkeri å regne. Uansett er denne Holberg-varianten en av de absolutt bedre.

Musikerne har også tatt et par modige valg med denne platen. Å spille inn Kvandals «Sonate for strykere» og Nystedts «Concerto Arctandriae» er ikke bare modig, men også av det viktige slaget. Musikken krever et ensemble som spiller levende - og orkesteret leverer.

En norsk perle har de også funnet fram til. Grüner-Hegges «Elegiske melodi» fortjener så absolutt å bli spilt mye oftere.

Ensemble Allegria har hatt en rask og målrettet utvikling siden de startet opp for fem år siden, noe som bl.a. har resultert i tildelingen av Statoilprisen for 2012. Ensemblet har siden oppstarten i 2007 blitt drevet selvstendig av orkesterets musikere, med Norges Musikkhøgskole som en viktig støttespiller. Maria Angelika Carlsen er ensemblets faste konsertmester og kunstneriske leder.

De feirer sitt femårsjubileum ved å gi ut sin debutplate, hvor de hyller norske komponister fra 18- og 19-hundretallet; fra Edvard Grieg via Odd Grüner-Hegge og Johan Kvandal fram til den nålevende komponisten Knut Nystedt.

På plata:

Edvard Grieg (1843-1907): «Holberg Suite», Op. 40

Johan Kvandal(1919-99): «Sonata for Strings», Op. 79

Odd Grüner-Hegge (1899-1973): «Elegiac Melody for Strings»

Knut Nystedt (1915): «Concerto Arctandriae for Strings», Op. 128

Kommentarer til denne saken