Terningkast 5: Frisk stemmesjarm

Av
Artikkelen er over 10 år gammel

PUST: "Femkant", PRC 001 (2007), Spilletid: 46:47

DEL

Det gror som bare det i det norske vokalmiljøet. Et platedebuterende eksemplar av arten er sekstetten Puls. De vant i 2005 førsteprisen i en prestisjetung vokalkonkurranse i Finland, og har siden den gang forberedt sin cd-debut.

"Femkant" er et godt knippe musikk, som er meget spennende i sine arrangementer. Og det er tydelig å høre at en av gruppas store forbilder er svenske "The Real Group", som i mer enn 20 år har lagt verden for sine føtter.

Kan så en norsk gruppe ta opp kampen med brodegruppen i øst?

Definitivt, men i stedet for å gå broderfolket i næringen, bør man konsentrere seg om å bringe en spesiell vokalteknikk videre, samt å utvide dette. Og her kan Pust-medlemmene heve sin musikk det lille hakket som skal til for at gruppa virkelig blir "absolutt unik".

For i de fleste tilfellene har de seks sangerne lykkes ett hundre prosent. Spesielt i de mer gjennomarrangerte låtene.

Det er en utrolig fryd å høre de lyse sopranene som boltrer seg i klanger i innledningskuttet "Turlutte 33" og "Sagostunden". Maken til stemme-akrobatikk skal man lete lenge etter.

Apropos stemmene; de kler hverandre meget godt, og man blir smått imponert over den samklangen vokalistene fremviser. Her er "Innocent" et lysende eksempel på at en litt rå klang i stemmene kan klinge så vidunderlig vakkert.

Her ligger nemlig Pusts store mulighet. De innehar et stemme- og klangmateriale som til de grader dekker de fleste spektre, og de vet å bruke det. Når dette blir findyrket enda mer vil Pust fremstå som et ensemble sang-verden kan falle nesegrus for.

Men noen småting kunne med fordel kuttes på denne platen, blant annet "Time after Time", "Moon over Bourbon Street" og "Dat Dere". Her blir assosiasjoner mot den tidligere nevnte svenske stjernegruppen store. Og selv om det er hyggelig med "The Real Group-sanger" klarer ikke Pust å "matche" sine svenske kolleger på deres egen vokalmark.

Likevel er "Femkant" på mange måter en unik plate, som også gir en fantastisk lytteropplevelse.

Pust er: Anne Hilde Grøv (sopran), Jorunn Lovise Husan (sopran), Elisabeth Anvik (alt), Jostein Hasselgård (tenor), Håvard Gravdal (baryton), Mads Iversen (bass), og gjest er Maria Mohn Pettersen (sopran).

Artikkeltags