Terningkast 5: Forløsende Grieg

Av
Artikkelen er over 11 år gammel

: «String Quartets», 2L (2008), 2L53SACD Genre: Kunstmusikk : Klassisk, Spilletid: 1:06:40

DEL

Det er vitalitet og musikkalsk innsikt som preger denne innspillingen.

Kvartetten avrunder innspillingen med en spesielt god tolkning av Edvard Griegs Strykekvartett i g-moll op.27. De fire musikerne Arvid Engegård, Atle Sponberg, Juliet Jopling og Jan-Erik Gustafsson oppviser her en fantastisk samklang, der Griegs nasjonalromantiske fargelegging blir formidlet på en gnistrende måte.

Like livlig fremstilles Joseph Haydns Strykekvartett i D-dur op. 76 nr.5. Musikerne formelig leker seg gjennom og inn i notene, og resultatet er av det sprudlende slaget. Helt i klassisismens ånd. Det er lett, vakkert og morsom lytting.

Leif Solbergs (1914-) strykekvartett i h-moll fra 1945 gir på mange måter assosiasjoner i retning av romantikken. Musikken er verken banebrytende eller nyskapende, men gir på mange måter et greit bilde av et norsk musikkliv som hadde trøbbel med fornyelse i denne perioden. Strykekvartetten er ikke noe mesterverk, men er likevel interessant lytting - mye takket være fire dyktige musikere.

Engegårdkvartetten samlet seg første gang til Lofoten Internasjonale Kammermusikkfest sommeren 2006. Ensemblet ble raskt et av Norges mest etterspurte og deltok i sin første sesong på mange av landets største festivaler inkludert Festspillene i Bergen og Oslo Kammermusikkfestival.

Arvid Engegård mente allerede som tiåring at strykekvartett var det optimale medium for musikkutøvelse. Viktige milepæler i hans karriere har vært tiden som konsertmester i Camarata Academica i Salzburg, før han i flere år ledet Orlandokvartetten i Holland. Mange vil huske Atle Sponberg fra finalen i den Europeiske Kringkastingsunionens konkurranse i 1982. Som konsertmester i Kringkastingsorkesteret framstår han som en frontfigur i norsk musikkliv. Han leder også prosjekter med ensembler som Det Norske Kammerorkester og Trondheimsolistene. Som prisvinner i Lionel Tetris Internasjonale Bratjskonkurranse ble Juliet Jopling engasjert som solist med flere orkestre, inkludert Philharmonia i London. Juliet har spilt kvartett i hele sitt liv, først som barn i familiekvartetten. Jan-Erik Gustafsson (Gusse) vant tredjepris i Europeiske Kringkastingsunionens konkurranse i 1986, andrepris i Leonard Rose konkurransen og førsteprisen i amerikanske Young Concert Artists i 1994. Han har vært solist med Berlin Radioorkester, Hong Kong Filharmoniske Orkester, Sveriges Radioorkester, St Petersburgfilharmonien og Washington Nasjonalorkester. Gustafsson spilte i tretten år i Nye Helsinki-kvartetten. Det er de store kvartettene til Haydn, Mozart, Beethoven, Schubert og Bartok som er Engegårdkvartettens kjernerepertoar.

Artikkeltags