Gå til sidens hovedinnhold

Terningkast 6Et stort skritt videre

Artikkelen er over 16 år gammel

SIGMUND GROVEN / KRINGKASTINGSORKESTERET: "Philharmonica" Pro Musica, PCC 9050 (2005) Spilletid: 60:48

Sigmund Groven bekrefter med denne innspillingen at han fortsetter der den tidligere "harmonica-guruen" Tommy Reilly (1919-2000) slapp. Med denne klassiske platen viser den norske virtuosen sitt sanne jeg; en fremsynt og inderlig musiker!

Sigmund Groven har denne gangen valgt fra det klassiske repertoaret, der han prisverdig nok har fått plass til to flotte norske verk (+ et vakkert lite stykke musikk signert Kenneth Sivertsen), sammen med musikk av Darius Milhaud og Heitor Villa-Lobos.

At Groven i dag er verdens ledende harmonica-spiller er hevet over en hver tvil. Og da settes det store forventninger til nye plater som slippes fra hans hånd. På "Philharmonica" har han fått selskap av et meget lydhørt Kringkastingsorkester, under kyndig ledelse av landets fremste dirigent for samtidsmusikk, Christian Eggen.

Platen innledes fransk og brasiliansk. "Chanson de Marin" av Milhaud og "Harmonica-konserten" til Villa-Lobos. To verk som i seg selv er krevende, men som også er meget delikat lytting.

Så følger kanskje platas to mest spennende verk. Terje Rypdals " Modulations" (1981) er en ytterst vellykket komposisjon fra den mangfoldige gitaristen og komponisten. Og i Grovens tolknig blir dette en lytteropplevelse som er ytters god.

Grovens egen "Legender" fra 2003 er bilder fra den norske folkemusikken som er imponerende arrangert og orkestrert. Her er det bare å lukke øynene og la fantasien lage sin egen lille nasjonalromantiske naturopplevelse.

"Søkjer din fred" av Kenneth Sivertsen legger en vakker sluttramme for denne platen som "musikanten" Sigmund Groven har all ære av.

Det er i år 40 år siden debuten og 30 år siden den første plateutgivelsen til Sigmund Groven. Og "Philharmonica" er et slikt dobbelt-jubileum verdig.