Gå til sidens hovedinnhold

Terningkast 5Et mektig verk for påskedagene

Artikkelen er over 7 år gammel

Torbjørn Dyrud: «Out of Darkness» Nidaros domkor 2L99 (2013) Genre: Klassisk

«Out of Darkness», signert Torbjørn Dyrud (1974) - er et markant musikkverk rundt Jesu lidelseshistorie.

Verket er spesielt. Besetningen er tekstleser, 2 trompetere, slagverk og kor. Det er forholdsvis moderne i sitt tonespråk, selv om komponisten har vektlagt klangfarger i oppbyggingen av verket, med et fasinerende resultat.

Den aller største blomsten går til Nidaros domkor under ledelse av Vivianne Sydnes. De fremstår med en vakker klang, har en utmerket diksjon og er inderlige i sine musikalske uttrykk i de mange små øyeblikksbilder gjennom verket.

Dyrud har i «Out of Darkness» satt 2 trompetere og slagverk opp mot korklangen, noe som har resultert i en klanglig nytelse. Verket er ikke en pasjon i ordets tradisjonelle forstand, pasjonen slutter jo når Jesus dør, men «Out of Darkness» fortsetter videre, gjennom dødsriket og ut av graven. Og gjennom denne reisen har Dyrud klart å skape et verk som holder lytteren på plass hele veien.

Ved siden av domkoret medvirker Geir Morten Øien, trompet - Erlend Aagaard Nilsen, trompet og Lars Sitter på slagverk. Teksten leses av Sarah Head.

---

Nidaros domkor ble startet i 1946, og består i dag av ca 40 sangere. Koret gir en rekke konserter hvert år og har sangoppdrag i forbindelse med kirkelige høytider, ved markering av nasjonale begivenheter og under Olavsfestdagene. Gjennom disse aktivitetene har Nidaros domkor etablert seg som en viktig aktør i Trondheims musikkliv. Koret har bestilt og urfremført en rekke verk fra norske komponister, blant andre Ståle Kleiberg, Henning Sommerro, Torbjørn Dyrud og Wolfgang Plagge. I 2010 utga koret sin CD «Nidaros» med smakebiter fra blant annet disse verkene. I 2010 urframførte Nidaros domkor Torbjørn Dyruds pasjonsmusikk «Out of Darkness» i et scenisk oppsett i Nidarosdomen.

---

Dirigent Vivianne Sydnes er utdannet kirkemusiker fra Norges musikk­høgskole og har diplomeksamen i kordireksjon fra Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. I Nidarosdomen var hun dirigent og kunstnerisk leder for Nidaros domkor, Nidarosdomens oratoriekor og det profesjonelle vokalensemblet Nidaros vocalis. Sydnes samarbeidet jevnlig med Trondheim Symfoniorkester, TrondheimSolistene, Norsk Barokkorkester og Luftforsvarets musikkorps. Hun ledet urframføringen av en rekke verk, og var med på å utvikle nye og spennende konsertformer i katedralen. Vivianne Sydnes var domkantor i Nidarosdomen fra 2002 til 2012. Innspillingen av Out of Darkness var et av de siste prosjektene hun ledet i sin virketid i Trondheim. I 2011 ble Sydnes ansatt som førsteamanuensis i korledelse ved Norges musikkhøgskole i Oslo og har der ansvar for det nye bachelorstudiet i dirigering. Fra 2013 er Vivianne dirigent og kunstnerisk leder for Kammerkoret NOVA.

---

Komponist Torbjørn Dyrud er utdannet kirkemusiker fra Norges musikkhøgskole med påfølgende diplomeksamen i kordireksjon ved Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Han har også studert komposisjon og improvisasjon. Han medvirker også på Nidaros Domkors utgivelse «Nidaros».

Torbjørn Dyrud: «Out of Drakness»

Nidaros domkor

2L99 (2013)

Genre: Klassisk

Kommentarer til denne saken