Terningkast 6: Et levende orkester!

Artikkelen er over 6 år gammel

TRONDHEIMSOLISTENE: «Souvenir» 2L 2L090PABD (2012) Format: Blu-Ray Genre: Klassisk

DEL

Hvordan lytter vi til musikk? Ja, hvordan lytter vi i det hele tatt? Som Gullvågs illustrasjon peker mot på dette coveret, åpenbarer denne innspillingen en rimelig utrolig lydopplevelse. Det klingende resultatet er så krystallklart at man hører hver enkelt utøver i høytalerne, noe som setter skyhøye krav til musikerne. Ja, selv balansen gruppene i mellom kan et trent øre ganske greit gjøre seg opp en mening om. Og har man et godt 5.1 eller 7.1-anlegg er det bare å nyte i fulle drag.

Trondheimsolistene befinner seg i dag blant verdens ypperste kammerorkestere. De siste innspillingene og turneene etterlater ingen tvil om det. Men hva er det som skiller dette orkesteret ut fra andre glitrende ensembler? På denne innspillingen kan man trekke frem musikernes kollektive oppfatning om musikken, ensemble-lederens evne til å gi musikerne "rettledning" og initiere den nødvendige driv for at musikken virkelig skal nå frem til lytteren.

For når man velger å spille inn to av musikklitteraturens mest innspilte kammerorkesterverk, må man være rimelig sikre på at «vi kommer faktisk med noe nytt».

Og det gjør man til gangs. Lyden er superb og framførelsene er gjennomført solide. Resultatet er levende, noe som også kan tilskrives en ekstremt flott klang i orkesteret. Derfor blir denne opplevelsen til en «nær-orkesteret» opplevelse - så nær at du nesten kan ta på lyden......

På plata:
Peter I. Tsjaikovsky: Souvenir de Florence op.70
Carl Nielsen: Ved en ung Kunstners Baare
Carl Nielsen: Suite for strykere op.1
Peter I. Tsjaikovsky: Serenade for strykere C-dur op.48

Lydformater:

Pure Audio Blu-ray
DTS HD MA 192kHz/24 bit 5.1
DTS HD MA 96kHz/24 bit 7.1
Auro-3D 96kHz/24 bit 9.1
LPCM 192kHz/24 bit STEREO
mShuttle: FLAC 192kHz + MP3

Artikkeltags