Terningkast 6: Er det mulig?

Av
Artikkelen er over 10 år gammel

: «Djånki Don», Aurora ACD5055 (2008). Genre: Klassisk. Spilletid: 1:11:11

DEL

Seks stemmer, seks verk, seks komponister = terningkast seks!

Det er bare å få vekk ørevoksen og gjøre hjernen klar for en sitrende og intens vokalopplevelse. For maken til stemmebehandling, samklang og diksjon skal man lete lenge etter.

Man blir slått av vokalistenes ferdigheter. Deres frodige formidling av musikken, med strupesang, overtoneklanger og kraft skaper en plateopplevelse som savner sidestykke her til lands.

Musikken som formidles kan best sidestilles med utøvelse av ekstremsport. Det er teknisk vanskelig å synge, samtidig som det må være ytterst krevende for stemmebåndene. Men på denne platen lykkes Nordic Voices så til de grader. Og det høres. Resultatet kan kanskje sidestilles med å kaste seg utfor Kjeragplatået med kun et snowboardbrett i handa. For disse seks verkene fremkaller et vilt adrenalinkick i undertegnedes øerganger. Jeg kan bare tenke meg hvordan det må føles å beherske slik vokalkunst.

Eller som Washington Post skrev i 2008;

«Hvis man hadde bedt sangerne i Nordic Voices om å knyte knute på stemmebåndene sine eller messe i krystallklare akkorder mens de drikker et glass med vann, kunne de sikkert ha gjort det.»

Bedre kan det kanskje ikke sies? For her er det bare å nyte, la seg fasinere og imponere!

På plata:

Lasse Thoresen: «Diophonie I», op. 39

David Bratlie: «Lamentations» (2005)

Asbjørn Schaathun: «Verklärung» (2002)

Henrik Ødegaard: «O Magnum Mysterium»

Cecilie Ore: «Schwirren»

Kåre Kolberg: «Plym-Plym» (1967/2008)

---

Nordic Voices ble dannet i 1996 og består av; Tone Braaten, Ingrid Hanken, Ebba Rydh, Per Kristian Amundrød, Frank Havrøy og Trond Reinholdtsen.

Artikkeltags