Dan Styffe og Oslo-filharmonien presenterer med denne platen verdenspremieren på kontrabasskonserten til Rolf Martinsson, en konsert som ble urframført 7. april 2011 i Oslo Konserthus.

Og selv om det presenteres en rekke verk for solo kontrabass og duetter for fiolin og kontrabass på denne plata, er det Martinssons konsert som stjeler mye av oppmerksomheten. Og når det gjelder å låne øre til noe så sjeldent som en kontrabasskonsert, så kan den melodielskende hente ut tilnærmet full lytterpott. For konserten er variert, sjarmerende og - full av melodier. Så full av melodier at den tidvis åpenbarer assosiasjoner i retning av smektende filmmusikk. Og hvorfor ikke?

Her får man lytteren til å stoppe opp og man kan med denne plata reflektere over de mange typer ny musikk. De er godt representert på «Secret Memories». Og det må sies at kontrabasskonserten ikke tilhører den vanskeligst tilgjengelige sjanger.

Styffe, som selv er solo-bassist i Oslo Filharmoniske Orkester, er regnet blant en av verdens fremste solister på sitt instrument. Og det er nettopp Oslo-filharmonien han har i ryggen på denne innspillingen - godt ledet av orkesterets avtroppende sjefsdirigent Jukka-Pekka Saraste.

Svenske Rolf Martinsson (1956) er anerkjent over hele verden som en av samtidens fremste orkesterkomponister. Kontrabasskonserten er skrevet spesifikt for Dan Styffe og det smått voksne instrumentet Styffe spiller på; en sjelden 1580 Gaspar de Salo.

Den innledende delen av platen er viet duoer og solostykker. Musikken er variert, dels nyskapende og dokumenterer godt en dyktig kontrabassists kvaliteter.

Gjest på platen er fiolinisten Peter Herresthal, som igjen spiller med overbevisning.

På plata:

Lera Auerbach: «Memory of a tango»
Teppo Hauta-Aho: «Poetic Caprice»
György Kurtag: «Message-Consolation a Christian Sutter. Alio Modo»
Olav Anton Thommessen: «A Lyrical Duet»
Giacinto Scelsi: «Mantram»
Jakob Kullberg / Per Nørgård: «Secret Voices»
Bernard Salles: «Thierry Barbé - Dan Styffe»
Rolf Martinsson: «Kontrabasskonsert nr.1»