Terningkast 6: En stor opplevelse

Av
Artikkelen er over 11 år gammel

TOR ESPEN ASPAAS: "Mirror Canon", 2L (2008), 2L49SACD, Spilletid: 55:57

DEL

Den kritikerroste pianisten Tor Espen Aspaas er ute med en plate som oser av innlevelse, intensitet og vellyd. Musikken er signert Ludvig van Beethoven, Anton Webern, Alban Berg og Arnold Schönberg. Og Aspaas viser seg som en sann mester i å formidle disse herrers musikk.

Første og andre wienerskole er med sine assosierte kulturkretser fascinerende og gåtefulle musikalske landskap med sterke innbyrdes sammenhenger. Denne innspillingen utforsker spenningsfeltet mellom de to epokene ved å kontrastere fire sentrale komposisjoner mot hverandre – mesterverker som for alltid har vært med på å forme vår oppfatning av hva musikk er og kan være.

Beethovens siste klaversonate fremføres med tekniske og følelsesmessige nyanser som man sjelden opplever i et lydfestet medium. Likedan blir man slått av Aspaas' evne til formidle de mer moderne klaverstykker av Berg og Schonberg. Schönbergs små korte klaverstykker oppleves som velformede små monolitter i Aspaas' tolkninger. Med andre ord; fulle av speninger og kontraster.

I Alban Bergs klaversonate kan man nesten ane komponistens referanser til Schönberg og Gustav Mahler. Verket har en musikalsk tyngde som Aspaas på en utsøkt måte formidler.

I Anton Weberns "Fire stykker" op.7, har Aspaas med seg Kolbjørn Holthe på fiolin. Fire små fasinerende og vakre stykker de to musikerne tydelig liker å spille.

Tor Espen Aspaas er en av de mest profilerte og allsidige pianistene i sin generasjon av norske musikere og er siden 2007 professor ved Norges musikkhøgskole i Oslo. Etter studier hos Liv Glaser og Jens Harald Bratlie avla Aspaas kandidateksamen med beste karakter og mottok i 1996 sitt solistdiplom. Ved siden av konserter og turnéer i Europa, USA og Asia, er han jevnlig engasjert ved norske og internasjonale festivaler og konsertserier. Aspaas har et titalls CD-innspillinger bak seg, blant disse en kritikerrost solo-CD med Paul Dukas' samlede klaververker, utgitt av SIMAX.

Denne platen er en spesiell opplevelse for lytteren, og mye av "skylda" må gis til lydformatet SACD, Surround 5.1-lyd, samt en strålende tekniker bak lyd-spakene.

"Mirror Canon" anbefales på det varmeste!

Artikkeltags