Terningkast 5: En spennende kombinasjon

Artikkelen er over 8 år gammel

ANNABEL GUAITA: «L'ALTRA BELT'A» LAWO CLASSICS (2011) LWC1024 Genre: Kunstmusikk - Spilletid: 61:07

DEL

Pianisten Annabel Guaita setter med denne platen søkelyset på fremføringstradisjonen som vokste fram rundt komponistene Schönberg, Webern og Berg. Ingen nye idé i og for seg, men når hun kobler den annen wienerskoles største profiler opp mot Fartein Valen, vekkes nyskjerrigheten.

Annabel Guaita undersøker dermed om det kan oppstå noe nytt i møtet mellom Fartein Valens musikk og en annen spilletradisjon.

Drøftingen rundt et slikt tema er i grunn nok til en avhandligen i seg selv, og om man tar det klingende «bevis» som presenteres på denne platen nærmere i ørelyd så er ikke sammenligningen helt ueffen.

Det er nemlig første gang man setter Fartein Valens klavermusikk i direkte forbindelse med de tre hovedkomponistene fra miljøet rundt den andre wienerskole, og man kan - uten de store motforestillingene - registrere forbindelsen mellom Valens musikk og de «tre store» Schönberg, Webern og Berg.

Det som er befriende på denne platen er hvor formidlende denne musikken er. Mange anser atonaliteten for en vederstyggelighet som det ikke er mulig å få noe som helst ut av. Denne innspillingen viser det stikk motsatte, og er ikke bare en nytelse rent pianistisk, men også en bekreftelse på disse fore komponisters storhet.

Guaita har dukket langt ned i materien, og må ha hentet fram essensen i komponistenes musikalske idé, for disse tolkningene er på mange måter enkle å forstå for lytteren - og jager på ingen måte publikum vekk fra den atonale tenkemåten. Dette er nemlig vakkert.

- Hvis en mener at den atonale musikken er mindre følsom, tar en fullstendig feil.
Fartein Valen

På plata:
Fartein Valen: 4 klaverstykker op.22, Intermezzo op.36, 2 preludier op.29, Variasjoner op.23
Arnold Schönberg: 6 små klaverstykker op.19, Klaverstykke op.23 nr.1, Klaverstykke op.33a
Anton Webern: Variasjoner for klaver op.27
Alban Berg: Klaversonate op.1

Artikkeltags