Terningkast 6: En nytelse i klanger

Artikkelen er over 8 år gammel

NIDAROS DOMKOR: «NIDAROS» 2L (2010) 2L-072-SACD Genre: Kunstmusikk - Spilletid: 1:00:59

DEL

Stemmene lurer seg rundt i rommet. Vare, vakre, spennende, sterke.

Nidaros domkor under ledelse av Vivianne Sydnes serverer herved et nytelse i klang.

Og når man får med seg en strålende strykekvartett fra Trondheim-solistene, samt organisten Torbjørn Dyrud - og opplever en så god sammensatt cd - da er det bare å trille terningen til seks øyne.

For denne platen er av det ypperlige slaget. Den er rik på kontraster. Den inneholder orgelimprovisasjoner, bearbeidelser signert Henning Sommero og nyere verk av blant andre Wolfgang Plagge, Torbjørn Dyrud og Per Fridtjov Bonsaksen.

Noe av det mest spennende på denne platen er «Ioánnes» av Henning Sommero. Dette verket er fra 2006 (revidert i 2009) og er bestilt av domkoret. Og her får vi et verk som viser Sommeros mangefargede ståsteder innen musikken. Et utrolig godt og vakkert verk.

Vi blir invitert inn i Nidarosdomens unike klangrom med denne platen. For første gang er musikk innspilt i Nidarosdomen i surroundteknikk, slik at man virkelig får en følelse av hvordan kirkerommet klinger. Det er rett og slett fasinerende!

---

Nidaros domkor ble startet i 1946, og består i dag av cirka 40 sangere. Koret gir en rekke konserter hvert år og har sangoppdrag i forbindelse med kirkelige høytider, ved markering av nasjonale begivenheter og under Olavsfestdagene. I tillegg deltar koret regelmessig under høymessen i Nidaros domkirke. Under Vivianne Sydnes' kunstneriske ledelse har koret bestilt og urfremført en rekke verk fra både unge og etablerte norske komponister, blant andre Ståle Kleiberg, Henning Sommerro, Torbjørn Dyrud og Wolfgang Plagge.

Artikkeltags