Gå til sidens hovedinnhold

Terningkast 5En liten skattekiste

Artikkelen er over 18 år gammel

SIGMUND GROVEN: «Over the Rainbow», Grappa Records GRCD 4195 (2003). Spilletid: 50:43.

Det er rikt knippe «svisker» Sigmund Groven presenterer på sin nye cd. Programmet er fin sammensatt og passer for nær sagt en hver hyggelig anledning eller som avnytelse en varm sommerkveld på terassen. Man blir rett og slett i godt humør av denne plata, avstressende som den er. Grovens kvaliteter er viden kjent. Og han spiller så absolutt opp mot sitt aler beste. Selv han har plukket med rund hånd fra den eldre musikklitteraturen, så er det likevel hans egne komposisjoner som bringer fra det ekstra store smilet. Og i suiten «Vinland» får Groven virkelig vist sine kvaliteter både i spill og i komposisjon.

Ledsagende og dyktige medmusikere er Ivar Anton Waagaard, Iver Kleive, Helge Iberg og Kjetil Bjerkestrand. Lydtekniker er Jan Erik Kongshaug.

På albumet «Over The Rainbow» presenterer Sigmund Groven kombinasjonen munnspill/piano i duo-format. Groven har i mange år samarbeidet med to av våre fremste musikere, Ivar Anton Waagaard og Iver Kleive. På konsertrepertoaret deres finnes det en mengde småstykker som publikum stadig ber om å få høre, så dette blir rene ønskekonserten. Endelig kommer både «Send in the Clowns», «Londonderry Air», «The Entertainer», og mange andre glansnummer som ikke har vært tilgjengelige på Grovens CDer før nå, pluss Grovens varemerke; «Så spiller vi harmonika».

På innspillingen finner vi blant annet James Moodys «Irish Medley», den tradisjonelle jødiske melodien «Have Nagila», «Over the Rainbow», Stephen Sondheims «Send in the Clowns», Scott Joplins «The Entertainer» og det vakre stykket «Svanen» fra Saint-Saëns' «Dyrenes karneval».

I tillegg til alt dette gir «Over the Rainbow» oss også en god porsjon originalkomponert musikk for munnspill. Den pastorale «Ribbon of Sand» er skrevet av John Surman (kjent i Norge for sitt samarbeid med Karin Krog), mens «Heimover», «Vinlandsuite» og «Så spiller vi harmonika» er signert Groven selv.