Gå til sidens hovedinnhold

Terningkast 5En klassisk gitar-cd

Artikkelen er over 8 år gammel

NJÅL VINDENES: Gitarmusikk av Barrios og Villa-Lobos Euridice EUCD79 (2012) Genre: Klassisk

Njål Vindenes er ute med en cd med de to latinamerikanske komponistene Agustin Barrios og Heitor Villa-Lobos. Og vi blir presentert en meget delikat spill i et godt lydbilde, der Vindenes virkelig får vist frem sin musikklyrikk. For dette er musikk som taler.

Her kan man egentlig bare nyte, uten å la tankene tusle så alt for langt ut på de musikalske viddene. Musikken er enkel i sitt lydbilde og passer godt til en rolig stund foran høytalerne.

Komponisten Heitor Villa-Lobos (1887-1959) og gitaristen Agustin Barrios (1885-1944), er to av de mest ruvende skikkelser i latinamerikansk musikk fra tidlig 1900-tall. Det spesielle med Barrios spill er at han brukte det som er standard barokkstemming, som er lavere enn for eksempel orkesterstemming, og dette er trolig den første innspillngen med den lavere stemmingen som han selv brukte. Den dype klangen flytter fokus fra melodien og mer over mot bassen og de harmoniske strukturene i komposisjonene. Resultatet er øremessig av det gode slaget og skaper en behagelig lyttersfære.

Heitor Villa-Lobos var en bekjent av Barrios. Han brukte normalstemming av gitaren, og det er faktisk interessant å høre komposisjonene deres side om side på CDen og sammenlikne klangene.

Njål Vindenes er en av landets fremste klassiske gitarister og har en rekke plateinnspillinger bak seg. Han er til daglig tilknyttet Griegakademiet og Høgskolen i Bergen.

Kommentarer til denne saken