Gå til sidens hovedinnhold

Terningkast 6En «jomfruelig» renhet

Artikkelen er over 8 år gammel

SCHOLA CANTORUM: «Hymn to the Virgin» Lindberg Lyd 2L95 (2013) Genre: Klassisk

Det er sjelden blue ray-spilleren nesten ikke trenger å snurre, før ørene videreformidler at denne opplevelsen vil bli av de virkelig store. Her er en innspilling, der all musikk som er plukket ut står umåtelig godt til hverandre. Og vi får presentert et knippe stemmer som klinger så rent at selv den minste dissonans blir en formidabel klangopplevelse. Musikken er både vakker og tidvis dramatisk, den er enkel og intrikat, og musikken favner store tidssprang, men som sagt - platen er velkomponert - og koret er i denne settingen helt uovertruffent. Bare å sende en stor blomst til korets dirigent Tone Bianca Dahl.

Schola Cantorums innspilling av musikk til Jomfru Marias ære er en nytelse å lytte til, ikke bare er kor og dirigent i godlune - også plateselskapets lydsetting i denne 5.0 DTS-innspillingen er utsøkt. Alt er strålende; sangernes diksjon en nytelse og klangfargene som skapes av sangerne er av sjelden god vare.

Høydepunkter? Alt sammen!

Musikken vi får gleden av å høre er signert Benjamin Britten, Francis Poulenc, Maurice Duruflé, Eric Whitacre, Morten Lauridsen, Martin Ødegaard, Kjell Mørk Karlsen, Anton Bruckner, Sergei Rachmaninoff, Arvo Pärt, Ola Gjeilo, Andrew Smith og Trond Kverno.

Gjennom hele sin historie har kammerkoret Schola Cantorum siktet høyt. Koret har markert seg internasjonalt og har gjort det til et varemerke å ha nyskrevet musikk på repertoaret. Begge deler kan føres tilbake til organisten, komponisten og dirigenten Knut Nystedt (1915-). I 1964 vendte han hjem fra studier i USA til Universitetet i Oslo og startet et kor i tilknytning til faget musikkvitenskap. Koret rekrutterer fortsatt sine sangere blant studentene på Universitetet og fra Norges musikkhøgskole.

Tone Bianca Sparre Dahl utdannet seg som sanger og pianist, blant annet med fordypning i Kodaly-metodikk i Ungarn, før hun tok diplomeksamen i kordireksjon ved Norges musikkhøgskole, der hun i dag underviser. Dahl er også lektor ved musikklinjen på Oslo by Steinerskole. Hun har dirigert Schola Cantorum siden 2002.

Kommentarer til denne saken