Terningkast 5: En duo-vinner

Av
Artikkelen er over 13 år gammel

KOLBJØRN HOLTHE / TOR ESPEN ASPAAS: "Richard Strauss / George Enescu", 2L34 (2006) Spilletid: 55:51 Lytt til smakebiter

DEL

Det er to samtidige komponister fiolinist Kolbjørn Holthe og pianist Tor Espen Aspaas har satt opp mot hverandre på denne platen. To komponister - som på europakartet ikke befinner seg så langt fra hverandre. Men der stopper også likhetstrekkene.

Rumenske Enescus tredje fiolinsonate er sterkt influert av sitt lands tradisjonsmusikk, samtidig som den er på melankolsk og litt dyster, mens Richard Strauss' første og eneste sonate for fiolin og klaver, er av det lyse og nesten triumferende slaget.

Og det er to ruvende kammermusikalske verk den norske duoen har spilt inn. En oppgave de to musikerne på en utmerket måte har klart å løse.

For det på ingen måte enkel musikk. Tildels er verkene teknisk krevende, derfor er det slående å høre hvor drivende gode tolkninger musikerne leverer. Mye takket være deres drøyt 15 år gamle kjennskap til hverandres spillemåter.

Spesielt spennende er det å lytte til den andre satsen i Enescus sonate. Her møter vi den mystiske komponisten i en nesten mytisk kompositorisk fortellerkunst. Og den vare og lett sære klangfargen Enescu legger opp til formidles på en herlig måte av duoen.

Dette er en Hybrid Super Audio-CD 5.1 Surround + stereo plate, med en strålende klang og kvalitet.

Artikkeltags