Terningkast 6: Det intense velbehag

Av
Artikkelen er over 13 år gammel

FRØYDIS REE WEKRE: "Ceros", 2L25 (2005). Spilletid: 61:47

DEL

Det er noe spesielt å lytte til et waldhorn. Instrumentets klanglige fleksibilitet gir utøveren alle muligheter til skape fasinasjon i musikkens øyeblikk. Og er det en hornist her i landet som klarer nettopp dette, så er det Frøydis Ree Wekre. Hennes solo-cd "Ceros" (gresk for ordet horn) er nemlig blitt en ytterst potent lytteopplevelse.

Vi møter Wekre i en rekke spennende settinger på denne plata. Fra den "ensomme" hornist i Johan Kvandals "Salmetone" via et gnistrende samspill med sin egen elev Jan-Olav Martinsens i Wolfgang Plagges "Raga" op.106, til mer mystiske klanger i Andrea Clearfields " Into the falcon's eye", der hun musiserer sammen med komponisten på klaver og Lisa Ford - nok en glitrende elev av hovedpersonen.

I tillegg presenterer hun lytteren for Sigurd Berges "Horntrio" og Tryve Madsens "Trio", der hun på sistnevnte verk har selskap av Atle Sponberg på fiolin og Tor Espen Aspaas på klaver. Alt i alt er dette en plata som gir et godt innblikk i nåtidens musikk for dette instrumentet. Wolfgang Plagge er ved siden av "Raga", også representert med Hornsonate nr.4 og "Monoceros".

Frøydis Ree Wekre har gjennom en lang og omfattende karriere som hornist, pedagog og kulturpersonlighet hatt en unik betydning for instrumentet og dets repertoar av samtidsmusikk. Hennes spesielle tone og evne til musikalsk formidling har begeistret tilhørere og komponister verden over, noe denne platen ettertrykkelig bekrefter.

Artikkeltags