Det er noe så utrolig spenstig med ornamentikken i Marcel Duprés (1886-1971) musikk. Selv om musikken hans er forholdsvis programmatisk, er rikdommen i hans musikalske landskap et overflødighetshorn.

Nå er det forholdsvis tidlige komposisjoner av Dupré som Terje Winge presenterer, men allerede her møter vi en komponist som er langt forut for sin tid, ikke minst med relasjon i kirkemusikken. Musikken er banebrytende og satte på mange måter en standard for komponister som Olivier Messiaen og Jehan Alain.

Louis Vierne (1870-1937) var en mester både med pennen og på orgelkrakken. Han er senromantiker og en av de mest betydningsfulle komponistene for nettopp orgelet. Og suiten som Winge har plukket frem illustrerer på en fin måte Viernes mange kvaliteter.

Terje Winge viser seg også som en sann mester på orgelkrakken. Musikken som presenteres fremføres med både autoritet og følelse. Selv om orgelet ikke er undertegnedes førstevalg når musikk skal lyttes til, traff denne innspillingen meget godt, slik som andre plater Winge har medvirket på. Spesielt frydfullt er det å lytte til Duprés 2. orgelsymfoni, en sjelden godbit for øret.

På denne utgivelsen er det orgelet i Skien kirke som er i sentrum. De eldste delene av orglet er fra 1894, året da kirken ble innviet. Kirkens første instrument ble bygget av orgelfirmaet Olsen & Jørgensen, som holdt til i Kristiania. I 1954 foretok Jørgensens orgelfabrikk en betydelig utvidelse slik at orglet fikk til sammen 70 stemmer. Det er fortsatt et av de største orglene i Norge.

Marcel Dupré: Three preludes and fugues op.7 (1912)

Louis Vierne: Premiére suite op.51 (1926)

Marcel Dupré: Deuxiéme symphonie op.26 (1929)