Gå til sidens hovedinnhold

Terningkast 6Den gode følelsen

Artikkelen er over 8 år gammel

FREDERIC CHOPIN: «Mazurkas» Lawo Calssics LWC1049 (2013) Genre: Klassisk

Det finnes mengder av innspillinger av Chopins mazurkaer. Hvorfor skal vi lytte til akkurat denne?

Vel, det finnes faktisk flere argumenter for det. For det første er innspillingen gjort på taffelpiano fra 1830, noe som setter lytteren i en stemning som nok kan sammenlignes med den klangen som Chopins eget publikum opplevde.

For det andre er Nils Henrik Asheims tilnærming til musikken noe spesiell. «På leting etter Chopin» har han kalt platen. Og det er tydelig at Asheim har lett godt. For han har funnet akkurat den atmosfæren som denne musikken passer så uendelig godt i. Han spiller uten anstrengelse, levende og meget formidlende. De vakre små pianostykkene blir nesten som en åpenbaring i hans stilfulle tolkninger. «Researching Chopin» er enkelt sagt en nydelig plate å lytte til.

Man kan også med godt utbytte sette seg ned med notene under lyttingen - kanskje også lytteren kan finne Chopin?

Mazurkaene som er spilt inn er hentet fra Chopins opus; 6, 7, 17, 24, 30, 33, 56, 59, 63, 67 og 68.

---

På den platen har Asheim har gått på leting etter den opprinnelige Chopin i et gammelt instrument. Det oppsto nemlig et kjærlighetsforhold mellom Asheim og taffelpianoet fra 1830 på Ulefos Hovedgaard, der hans forrige CD ble innspilt. Collard & Collard-pianoet gir en helt spesiell intimitet og nerve til denne musikken – som inkluderer noen av Chopins kjente og kjære numre, men også noe av det mer gåtefulle han har skrevet. Kanskje nettopp et instrument fra Chopins egen tid kan løfte bort litt av sløret.

Nils Henrik Asheim (1960-) er utdannet ved Norges Musikkhøgskole og Sweelinck-konservatoriet i Amsterdam. Hans produksjon omfatter verk for kammerensembler, symfoniorkester, kor, teater, elektronisk musikk og happeninger i utendørsrom. Han har mottatt Arne Nordheims komponistpris, Lindemanprisen og Edvardprisen samt to ganger Spellemannsprisen. Etter å ha etablert seg som en av Norges ledende komponister, har Nils Henrik Asheim utvidet sin virksomhet med en utøverkarriere både som organist og pianist. Hans er kjent for sin originale improvisasjonsstil på kirkeorgel.

Siden september 2012 er han ansatt som organist i det nye Stavanger Konserthus.

Kommentarer til denne saken