CAPE TOWN: For det var så vidt Petter Solberg og teamet hans, PSRX Volkswagen Sweden, kunne stille til start i den 12. og siste VM-runden i rallycross i Sør-Afrika i helgen. Grunnen var at deres to teambiler, Volkswagen Polo R, var forsinket til båthavnen i Cape Town på grunn av dårlig vær.

– Jeg tror det er riktig å si at dette har vært en av de mest stressende løpshelgene vi har hatt. Å komme til Cape Town og ikke vite når og om bilene i det hele tatt ville bli klare, var et mareritt. Til slutt ordnet det seg. Teamet var bare helt utrolig med å få bilene ut av containeren og til banen på kort tid. Jeg har hele tiden visst at PSRX Volkswagen Sweden er det beste teamet i verden – men denne gangen fikk vi det virkelig bevist, sier teamsjef og Petter Solbergs kone, Pernilla i en pressemelding.

LES OGSÅ: Henning Solberg mener han har blitt lurt i dekk-konflikt – anmelder sin egen utleier

Viste klasse

Og for en helg det skulle vise seg å bli for teamet og for førerne Petter Solberg og Johan Kristoffersson. Solberg fikk med seg en andreplass, to fjerdeplasser og en femteplass i de fire innledende kvalifiseringsomgangene, mens teamkamerat Kristoffersson vant tre av fire omganger.

I semifinalen vant de hvert sitt heat. Dermed sikret de seg de to første startsporene i finalen. I finalen viste Johan Kristoffersson seg igjen som helt suveren og vant sin 11. seier på 12 runder. Petter Solberg ble kjørt av banen og kom aldri til mål.

Spydeberg-mannen ble plassert på femteplass. Samme plass fikk han sammenlagt i VM denne sesongen, etter å ha blitt fratrukket 15 poeng på grunn av å ha byttet motor tre ganger denne sesongen. Kun to er tillatt uten straffepoeng.

(Saken fortsatter under bildet)

 

– Det var uansett temmelig vanskelig å gå for medalje i mesterskapet, og til slutt viste det seg uansett umulig. På mange måter gjenspeiler det hele sesongen for min egen del. Jeg er glad for at vi hadde farten inne og kjempet i toppen hele helgen, selv etter at den startet med litt vanskeligheter da containerne med løpsbilene ankom absolutt i siste liten på grunn av forsinkelser i overfarten fra Europa. Pernilla (kone og teamsjef) og teamet gjorde en god jobb med å få alt klart likevel, sa Petter Solberg, to ganger tidligere individuell rallycrossverdensmester (2014 og 2015).

– Heldigvis har PSRX Volkswagen Sweden-teamet god erfaring fra rally, der situasjoner med tidspress ikke er uvanlig.

– Jeg var virkelig sulten på å avslutte sesongen med en seier. Det ville betydd mye personlig å ta vinterpause på topp. Sesongen har vært preget av mye sykdom, og i juli var jeg sikker på at karrieren var over, så jeg er bare lettet og glad for at formen er på vei opp igjen. Men selv om det bare er minutter siden siste løp, skulle jeg ønske neste sesong kunne starte neste uke. Jeg er virkelig tent for 2019, slo Petter Solberg fast, og kunne glede seg over at hans lag tok VM-tittelen for team og at lagkamerat Kristoffersson ble verdensmester for andre år på rad.

LES OGSÅ: Petter sjokkert over seg selv – pallplassen gir nostalgiske følelser

Tangerte formel 1-stjerne

Kristoffersson har slått de fleste rallycrossrekorder denne sesongen. Den forrige seiersboomen på Johan Kristofferssons nivå kom med Matti Alamäki i 1989, da finnen vant 9 av 11 (81,8 %) løp i europamesterskapet.

Kristofferssons 11 av 12 (91,7 %) i VM skal bli en hard nøtt å knekke i fortsettelsen. Hans ni strake VM-rundeseirer i år er det også kun Formel 1-stjernen Sebastian Vettel som har klart på en sesong.

– Det betyr mye for meg å ha en rekord sammen med Sebastian Vettel. I 2013 satt jeg foran TV-en og så på da han vant ni løp på rad i sesongavslutningen, og jeg husker hvor utrolig jeg syntes det var. Og nå står jeg her og har greid det samme. Jeg kan garantere at det føles mer utrolig nå. Jeg skal ærlig innrømme at akkurat nå er det litt irriterende at jeg ikke klarte å vinne i Belgia (13. mai), men det skal jeg fint klare å riste av meg om litt, sa Johan Kristoffersson med glimt i øyet.

Värmlänningen er den første svenske bilsportutøver med to VM-gull noensinne. Han er nominert til Årets mannlige idrettsutøver på den svenske Idrottsgalan, og han er også blant kandidatene til Jerringpriset; «det svenske folkets pris», utdelt av Sveriges Radio.

Neste sesong i rallycross-VM starter 6. april i en ny rallycrossarena på Formel 1-banen Yas Marina i Abu Dhabi, De forente arabiske emirater.

LES OGSÅ: Pernilla (45) styrer butikken for Petter Solberg – det er blitt en millionsuksess
 
Finaleresultat:
1) Johan Kristoffersson, Sverige 4.12,787
2) Mattias Ekström, Sverige 4.15,487
3) Sébastien Loeb, Frankrike 4.16,382
4) Kevin Hansen, Sverige 4.19,017                 
5) Petter Solberg, Norge DNF
6) Timmy Hansen, Sverige DNF                     

Sluttstilling VM individuelt:
1) Kristoffersson 341
2) Ekström 248
3) Andreas Bakkerud, Norge 237
4) Loeb 229
5) Solberg 227
6) T. Hansen 192

Teammesterskapet:
1) PSRX Volkswagen Sweden (Solberg/Kristoffersson) 568
2) EKS Audi Sport (Ekström/Bakkerud) 485
3) Team Peugeot Total (Loeb/T. Hansen) 421