Gå til sidens hovedinnhold

Pendler konfronterte Vy-sjef – Torleif gjorde oppsiktsvekkende funn i egen statistikk

Artikkelen er over 1 år gammel

Driftssjefen Trond Olav Hansen fikk høre det på pendlermøtet på Mysen.

For abonnenter

Selv om Torleif Pettersen kunne konfrontere Vy-sjefen med et helt døgns avvik i løpet av en måned, var stemningen likevel ganske gemyttlig da pendlere møtte opp på Kulturtorget for å starte en egen pendlerforening for Østre linje.

Varaordfører i Indre Østfold kommune, Kathrine Hestø Hansen (Ap), ønsket velkommen og forklarte bakgrunnen. Sammen med ordfører Saxe Frøshaug (Sp) hadde hun vært i møte med Vy for å diskutere trafikken i påsken og sommerferien.

– Der ble en pendlerforening etterlyst, sa Hestø Hansen.

LES OGSÅ: Politikerne vil organisere pendlerne til felles kamp mot Vy: – Enormt viktig for alle som bruker Østre linje

Buss for tog hele sommeren

Som fylkespolitiker og medlem av Jernbaneforum Øst orienterte også Erik Unaas (H) om situasjonen.

– I 2022 står Follo-tunnelen klar. Og man trenger ikke lure på om det blir påkobling av Østre Linje, det blir det. Da må vi få avganger hver halvtime, så vi unngår at folk kjører til Ski for å ta toget, sa Unaas.

De fremmøtte pendlerne fikk også anledning til å fyre løs på en VY-leder. Trond Olav Hansen er driftssjef for Østfoldbanen, og han kunne orientere om trafikksituasjonen i år.

– På grunn av ombygging av Ski stasjon blir det buss for tog mellom Skøyen og Kråkstad i påsken. Hele skoleferien blir det buss for tog på L22. Vi kjører selvfølgelig direkte busser fra de største stoppestedene i rushtiden, orienterte Hansen.

(Saken fortsetter under bildet)

Buss for tog fikk særlig kritikk fra Tomter.

– Hvor mange somre skal man ha buss for tog, egentlig? Det er dårlig koordinert, det er ofte ventetid på buss på Kråkstad. Og vi fra Tomter forstår ikke hvorfor vi skal nedom Elvestad, sa Alexander Savert.

LES OGSÅ: Togpendler: – Et stort irritasjonsmoment

– Fant store avvik

Verken pendlerne eller politikerne som var møtt fram var fornøyde med det de oppfattet som nedprioritering av Østre Linje. Blant annet ønsket pendlerne på Heia og ordføreren i Rakkestad ville ha flere tog til Rakkestad.

– Østre linje blir fort rammet for eksempel når det mangler togsett. Men vi er en vekstkommune og vil ikke bli nedprioritert, sa Karoline Fjeldstad (Sp).

Hun fikk forståelse fra Vy-sjef Hansen.

– Ja, det er dessverre litt sånn det er. Når vi hadde utfordringer med personell og materiell nå på nyåret måtte vi slakte Rakkestad-toget, innrømmet Hansen.

Torleif Pettersen jobber innen shipping, og har pendlet fra Mysen i 14 år. Han førte i starten en egen statistikk over avgangene med utgangspunkt i når de skulle ha gått og når de skulle ha vært framme.

– I løpet av den første måneden var det 24 timer døgns avvik. Altså et helt døgn tapt tid i løpet av en måned. Men det har bedret seg, altså, sa Pettersen, som også kunne stille til møtet med en egen sang om Vy-rotet.

Det var ingen vansker med å få mobilisert en arbeidsgruppe med mål å stifte en pendlerforening. Fire personer meldte seg, det var Ronny Aukrust (Askim), Alexander Savert (Tomter), Geir Haugen (Slitu) og Daniel Aluku (Mysen).

– Jeg fikk problemer med å komme meg til og fra sommerjobben min på Ski kino i fjor sommer. I tillegg så mener jeg det er viktig at ungdommene også får en stemme i denne foreningen, ungdommene er mye mer avhengig av kollektivtrafikk enn voksne, sa 19 år gamle Aluku fra Mysen.

Kommentarer til denne saken