– Jeg tror aldri jeg har båret så mange poser med mat som jeg har gjort i kveld, sier leder for Røde Kors Skiptvet, Monica B. Skakkebakke. Hun får støtte fra Torild Antonsen og Hanna Linea Støten som også var med å pakke matposer mandag kveld.

Matposene inneholdt alt fra pålegg til kjøttvarer, samt en liten godteripose. Nestleder Lars Petter Støten påpeker at det ligger mye mer arbeid bak Røde Kors enn det folk kanskje tror.

Mye arbeid

– Vi har brukt mange timer på dette, spesielt når det kommer til søknaden om penger, sier han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Prosessen er, ifølge nestlederen, at de først må søke om penger og deretter legge ut for varene de kjøper tilsvarende summen de har søkt om. Deretter får de tilbakebetalt pengene fra organisasjonene og stiftelsene de har søkt om penger hos.

– Vi får kun den summen vi har søkt om. Så bruker vi mer penger enn det vi har fått, må vi selv betale den summen vi har gått over. Og skulle vi bruke mindre enn det vi har mottatt, får vi kun summen vi har brukt tilbakebetalt, forklarer Støten.

Skjetvingen legger ikke skjul at at Røde Kors har merket et økt behov for hjelp som følge av økt fattigdom. Derfor bestemte de seg for å søke om støtte til å dele ut matposer, for eksempel.

– Vi har lyst til å være med på å gjøre en forskjell for folk i bygda. Vi har folk som kommer på døra og spør om hjelp også, så det trengs virkelig, sier Støten.

Stor støtte

Røde Kors Skiptvet vet ikke hvem som får matposene som ble pakket mandag kveld. Røde Kors leverer posene til Nav som igjen deler ut til de som trenger det. Dette er et bevisst valg av Røde Kors, forteller Støten, da de skal være upartiske og ikke se hvem som får hva.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

– Vi jobber etter syv grunnprinsipper som omhandler nøytralitet, humanitet og at vi skal være upartiske. Så vi skal ikke behandle de som kommer inn forskjellig ut fra hva man kan oppfatte at de trenger, sier han.

– Støtten fra bygda er stor, fastslår nestlederen, som opplyser at de i tillegg til å ha åpent for ungdom og flyktninger har matvogner stående på Kiwi og Rema 1000. Her kan lokalbefolkningen komme med varer de har kjøpt på butikken, som Røde Kors igjen leverer til trengende.

– Og skulle noen slite når romjula kommer, så kjøper vi alltid inn litt ekstra som vi har på lager, sier Støten.