Gå til sidens hovedinnhold

På det nærmeste var Tore og Lene 40 meter unna støvvirvelen: – Det var ganske kult

Artikkelen er over 1 år gammel

Støvvirvler kan bli flere titalls meter høye og krever flere ingredienser for at de skal dannes.

– Man er heldig dersom man ser en støvvirvel. De kan gå flere titalls meter oppi lufta, noe som er et stilig syn. Det er ikke alle som ser det i løpet av en sommer, sier vakthavende meteorolog i Meteorologisk institutt, Martin Granerød.

Søndag ettermiddag i totiden så Tore Foss og samboeren Lene Langseth en støvvirvel da de kjørte hjem fra hytta på Lyseren.

– Det var ganske kult. Den dro med seg støv og sand, løv og papir. Vi så også noen hvite papp-plater høyt oppi lufta, sier han.

På det nærmeste var den 40–50 meter unna dem.

– Vi hørte ting traff bilen, men det var sikkert bare støv og rusk. Vi kjørte likevel et stykke unna sånn i tilfelle. Frua har bodd mange år i USA og er vant til skikkelige saker. Men vi ville jo ikke få skader på bilen hennes som er helt ny, fortsetter han.

Støvvirvel

En støvvirvel eller virvelvind er en roterende luftsøyle som kan være alt fra en halv meter i diameter til over 10 meter. Høyden på dem kan variere fra et par meter til over 1000 meter. Støvvirvler er vanligvis ufarlige, men i sjeldne tilfeller kan de vokse seg så store at de kan gjøre skade på mennesker og eiendom.

Kilde: Wikipedia

Kan flytte trampoliner og hagemøbler

Meteorolog Granerød er ikke overrasket over at ting ble fanget inn i støvvirvelen.

– De kan bli såppas kraftige at de flytter trampoliner og hagemøbler hvis de treffer dem, sier han.

– Hvordan dannes de?

– Det er mange ingredienser som må til. Det skjer typisk på denne årstiden når det er ustabil luft. At det blåser en retning nær bakken, gjerne svak vind, og kraftigere vind i en annen retning høyere oppi lufta, svarer han.

Temperaturforskjeller er også essensielt.

– Noe av grunnen til at det skjer oftere på våren er fordi det er kald luft i høyere luftlag. De siste dagene har vi hatt nordavind, men samtidig har sola varmet opp bakken. Temperaturforskjellen er en viktig ingrediens, men typografien er også viktig for at virvlene skal oppstå.

Ikke det samme som tornado

Han sier støvvirvler ikke må forveksles med tornadoer.

– Det har vært observert tornadoer i Norge gjennom tidene, men man kan ikke sammenligne det med de man ser og hører om i USA og Sør-Europa. I Norge observerer vi heller skypumper over sjøen, eller tromber over bakken, sier meteorologen.

Kommentarer til denne saken