Øvelse i gang: – Nå kommer kampflyene

F-35-kampfly vil ta av og lande for første gang på Rygge under øvelsesuken. Her tar de av fra Ørland flystasjon.

F-35-kampfly vil ta av og lande for første gang på Rygge under øvelsesuken. Her tar de av fra Ørland flystasjon. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

– I forbindelse med øvelse Oslofjord vil det i uke 38 være kampfly stasjonert på Luftforsvarets base Rygge. Opptil ni F-16 vil være til stedet på Rygge og ha sin base ut derfra, til øvelsesområder i Østfold, Vestfold og Telemark, til støtte for bakkestyrkene, sier talsperson for Luftforsvaret major Stian Roen til Moss Avis.

Etter planen vil det også lande og ta av F-35 på Rygge for første gang, men disse skal være stasjonert på sin hjemmebase Ørland flystasjon under øvelsen. Øvelsen vil hovedsaklig pågå i tidsrommet fra 15 til 22.

– Det vil derfor kunne forventes økt aktivitet fra Luftforsvarets base Rygge, i tillegg til den vanlige aktiviteten med helikoptrene Bell-412 og Sea King, sier Roen.

LES OGSÅ: I dag starter årets største militærøvelse med 3.500 soldater i sving på Østlandet

En viktig del av øvelse Oslofjord går på hvordan man tar imot allierte styrker i denne delen av landet, og hvordan man sørger for at de kommer dit de skal samtidig som sikkerheten til befolkningen skal ivaretas, skriver Forsvarets forum.

– Det er en ganske krevende logistikkoperasjon for å få alle disse puslespillbrikkene på plass. Denne delen av Norge er ikke direkte i krig, men i scenarioet har vi spilt inn at vi merker at det er en veldig spent situasjon, sier oberstløytnant Bjørn Thore Bech, som er sjef for Oslo og Akershus Heimevernsdistrikt 02 og leder øvelsen, til nettsiden.

LES OGSÅ: Forsvaret skal fly lavt over Indre Østfold i to uker

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken