Kan ha funnet Norges lengste vikingskip: – Verdenssensasjon

BEGEISTRET: Dr. Knuut Paasche i NIKU er en av verdens fremste eksperter på vikingskip. Han mener funnet på Jellhaug i Halden er en verdenssensasjon. Bildet er tatt fra et pressetreff på området klokken 12:05 mandag.

BEGEISTRET: Dr. Knuut Paasche i NIKU er en av verdens fremste eksperter på vikingskip. Han mener funnet på Jellhaug i Halden er en verdenssensasjon. Bildet er tatt fra et pressetreff på området klokken 12:05 mandag. Foto:

Av og
Artikkelen er over 1 år gammel

Det har tidligere kun tre velbevarte vikingskipgravfunn i Norge. Nå er trolig et fjerde funnet i Halden, og det kan være det største av dem alle.

DEL

Osebergskipet (21 meter), Gokstadkipet (23 meter) og Tuneskipet (19 meter) er de tre eneste velbevarte vikingskipgravfunnene som er gjort i Norge tidligere. Nå tror Norsk institutt for kulturminneforskning (NIKU) at de har gjort et fjerde funn ved Jellhaug i Halden kommune, langs fylkesvei 118 mot Skjeberg.

23-24 meter langt?

Nyheten ble sluppet i en pressemelding mandag klokka ni og bare to timer senere var det pressekonferanse på fylkeshuset i Sarpsborg.

LES MER: Sensasjonelt funn av vikingskip og vikinglandsby i Halden

Avtrykket av skipet som NIKU fant ved bruk av en georadar, er 20 meter langt.

– Det betyr at totalen trolig er rundt 23–24 meter, men det er vanskelig å si det helt sikkert, sa avdelingsleder Dr. Knut Paasche i NIKU på pressekonferansen mandag formiddag.

Han var ikke snau da han karakteriserte viktigheten av funnet.

– Dette er en verdenssensasjon, sa Paasche.

Nå klokka 12:00 har følget fra pressekonferansen flyttet seg fra fylkeshuset i Sarpsborg til funnstedet ved Jellhaug i Halden.

«Ormen Lange» var enda større

Selv om vikingskipet på Jellhaug kan være det største som er funnet i Norge noensinne, så antar man at det eksisterte enda større skip i vikingtiden. Det sagnomsuste skipet «Ormen Lange» som ifølge Snorre Sturlason var det store langskipet til Olav Trygvasson, skal ha vært mellom 45 og 55 meter langt.

BAKGRUNN: Les den første saken fra mandag morgen om vikingfunnet

Foto:

Vikingtiden

Vikingtiden i Norden er en betegnelse på tidsrommet fra 800 år etter kristus til cirka 1050 år etter kristus.

I denne perioden var vikinger fra Norge, Danmark og Sverige på en rekke plyndrings- og handelsferder i store deler av Europa.

Nettopp nordboenes skipsbyggingskunst var hele forutsetningen for at vikingene ble suksessfylte både som handelsmenn og som plyndrere.

Et særtrekk ved vikingskipene var at kjølen stakk svært grunt, slik at skipene ikke var avhengig av havner men kunne bli trukket opp på strendene.

En rekke vikinger slo seg også ned og etablerte mindre samfunn dit de reiste, som for eksempel på Orkøyene, Shetland, Hebridene, Man, Færøyene og Island.

I år 840 grunnla også vikinger Dublin, som ble hovedsete i et vikingrike som hadde sin glanstid fra 920-970 år etter kristus.

Slutten av vikingtiden karakteriseres ved innføringen av kristendommen, opprettelsen av byer og den første nasjonale mynt.

Artikkeltags