Moss kom seirende ut av kampen om Østfolds første barnehus – og ingen virket å angre på valg av plassering, da de nye lokalene i Welhavens gate 2 åpnet dørene tirsdag formiddag.

– Det har blitt utrolig flott her. Lyse, fine og store rom.

Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen lot seg i hvert fall imponere, skriver Moss Avis.

– Lokalene er konstruert for å fungere som et barnehus. Det er utrolig viktig for å skape trygghet og trivsel for dem som er nødt til å oppholde seg her.

Askim og Indre Østfold var svært interessert i at barnehuset skulle legges til Helsehuset i Askim, men justisminister Anders Anundsen ville heller ha det til Moss. Indre Østfold gikk dermed glipp av 30 potensielle arbeidsplasser da avgjørelsen ble tatt i mars.

– Forandrer liv

Da talen var talt og snoren klipt, fikk Anundsen en omvisning av den nyansatte barnehuslederen Cathrine Bergheim.

– Jeg gleder meg til en spennende tid framover. Det er mange krefter som vil dette tilbudet alt godt, sier Bergheim.

Hun skal dele husets to etasjer sammen med seks seniorrådgivere, tre konsulenter, to førstekonsulenter og to teknikere.

– Denne åpningen forandrer liv. De ansatte kommer til å måtte gjøre et tøft, men ekstremt viktig arbeid, sier Anundsen.

Stort behov

Statens barnehus i Moss er organisatorisk en egen seksjon i Øst politidistrikt. Hovedoppgaven til barnehuset er å tilrettelegge for gjennomføring av avhør, og kunne forestå rettsmedisinske undersøkelser, psykologisk behandling og andre hjelpetiltak i saker der det er mistanke om at barn og ungdom, eller voksne med utviklingshemninger, kan ha vært utsatt for overgrep.

– Tidligere har voldsutsatte i Østfold vært nødt til å reise til enten Oslo eller Hamar, men der er kapasiteten sprengt, sier Steven Hasseldal, politimester i Øst politidistrikt.

– Moss er en god og sentral plassering. Ikke bare for den utsatte, men også for politi, advokater og andre aktører som er tilknyttet huset under avhør og etterforskning.

Lang ventetid

Statens barnehus i Moss blir nummer elleve i rekken. 

– Vi har sett en stor økning i antall anmeldelser i denne typen saker. Politiet har ikke klart å overholde frister, og ventetiden har blitt lang.

– Men er det ikke trist at behovet er så stort?

– Jo, men selv om antall avhør har skutt i været, betyr ikke det nødvendigvis at flere blir utsatt for vold. Det har hele tiden vært store mørketall, men nå har vi blitt flinkere til å avdekke flere forhold, sier Hasseldal.

Barnehuset i Moss skal betjene alle de 38 kommunene i Øst politidistrikt.

– Vi starter med litt begrenset kapasitet allerede neste uke, men på nyåret blir vi fullt bemannet, sier den nye barnehuslederen.