Gå til sidens hovedinnhold

Vær forberedt på togkaos i ettermiddag

Tog sporet av ved Oppegård stasjon

Artikkelen er over 6 år gammel

OPPEGÅRD: Det er et godstog som har sporet av i nærheten av Oppegård stasjon. Det er den tredje vognen etter lokomotivet som har kjørt ut. Vognen har kommet så nære det andre sporet at det ikke er mulig for andre tog å passere.

Det skal ikke være personskader etter uhellet. som skjedde klokken 10.18. Politiet er også på plass på ulykesstedet.

All trafikk på sydover Østfoldbanen stopper og snur på Kolbotn stasjon. Trafikken som kommer sydfra stoppes på Ski stasjon.

- Vi venter nå på maskiner for å få toget opp på skinnene igjen. Hvor lang tid dette vil ta er vanskelig å si noe konkret om, men vi vil komme med ny melding klokken 12, sier pressevakt i Jernbaneverket, Ragnhild Aagesen til ØB.

Siste meldig fra Jernbaneverket er at redningsarbeidet vil ta noe tid og at Østfoldbanen tidligst vil åpne igjen klokken 15.00.

Pressevakten hos NSB melder om at det blir satt opp busser på strekningen Kolbotn - Ski og Ski - Kolbotn.

Mulig streik

I skrivende stund sitter også representanter for lokomotivførerne, sammen med NSB, hos riksmeglingsmannen for å få en løsning på pensjonsspørsmålet.

Totalt 19 lokførere i Oslo, Lillestrøm Hamar, Moss og Halden kan bli tatt ut i streik dersom det ikke oppnås enighet om lokførernes pensjonsgrunnlag i løpet av onsdag, skriver NTB.

Onsdag klokka 10 samlet partene seg hos Riksmekleren etter at forhandlingene mellom Norsk Lokomotivmannsforbund/LO og NSB/Spekter brøt sammen under årets mellomoppgjør. Norsk Lokomotivmannsforbund (NLF) fremmet åtte krav til mellomoppgjøret. Uenigheten skyldes kravet om hvilket grunnlag lokomotivførere skal få pensjon av. NLF vil at all inntekt skal være pensjonsgivende.

Tror på løsning

NLF tror partene vil komme til enighet før onsdagen er omme.

– Det er alvorlig å være hos Riksmekleren, men vi har tro på en løsning innen midnatt, sier kommunikasjonsrådgiver Kristian Brustad til NTB. Han sier at 19 lokførere vil bli tatt ut i et eventuelt første streikeuttak.

En stor del av lønnen til lokførerne er variable tillegg. Rundt 10 prosent av lønnen er ikke pensjonsgivende, fordi tillegg ikke gir full pensjon. Skjevheten gjør at en lokomotivfører mister flere hundre tusen i pensjon, mener NLF, som har 1.595 medlemmer.

Hos Riksmekleren i fjor

Pensjonsgrunnlaget var også tema i fjorårets lønnsoppgjør mellom partene. Også dette oppgjøret havnet hos Riksmekleren, som meklet fram en løsning fem timer på overtid.

NBS Persontogs kommunikasjonssjef Åge-Christoffer Lundeby beklager ulempene en eventuell streik vil medføre for kundene. Ettersom streik er en lovlig aksjonsform, kan ikke NSB sette opp alternativ transport på streikerammede strekninger.

– Ved en eventuell strek vil utgifter til annen transport ikke bli erstattet, men NSB refunderer fullt ut uten gebyr alle ubenyttede billetter til tog som er rammet av streiken, sier Lundeby. (©NTB)

Kommentarer til denne saken