Hobøl-bønder mangedobler produksjonen etter kornsuksess

NYTT BYGG: Det nye bygget fra Canada er spesielt utviklet til mat. Produsente ne Katrine Kerr Gammelsrød og Svein Bovim flankerer her daglig leder i Norsk Matbygg, Trude Osa.

NYTT BYGG: Det nye bygget fra Canada er spesielt utviklet til mat. Produsente ne Katrine Kerr Gammelsrød og Svein Bovim flankerer her daglig leder i Norsk Matbygg, Trude Osa. Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Etter bare å ha vært i salg i tre måneder, går folk over hele landet mann av huse for å få tak i Gullbygg.

DEL

– Hos oss har salget bare tatt helt av. Alle vil ha Gullbygg-produktene. Særlig går det unna med knekkebrød og grøt, sier Berit Engelschiøn og varehussjef Bjørn Gulbrandsen på Coop Obs på Rygge storsenter.

Coop, som er den eneste kjeden i Norge som selger disse spesielle byggproduktene basert på byggkorn fra Østfold, regner med et butikksalg på 70 millioner kroner neste år.

Allerede i dag kommer det helt nye brødtyper med byggkorn inn i butikkene, og i februar kommer ytterligere nye produkter.

– Salget til nå har vært helt eventyrlig, sier kommunikasjonssjef Harald Kristiansen og EMV-sjef Hege Berg-Knutsen i Coop.

Overgår det meste

Gullbygg er historien om et forsøk på en revitalisering av et urgammelt byggkorn i Østfold. Siden lanseringen 15. september i år, har det tatt så vel Helse-Norge som Forbruks-Norge med storm.

Bare på knekkebrød er salget i ferd med å knuse Coop-butikkenes Wasa-salg, og heller ikke Petter Northugs produkter klarer helt å holde å holde tritt med Gullbygg-veksten.

– Dette handler mye om helsetrend. Folk vil spise sunnere, samtidig som man ønsker raske og enkle løsninger for hverdagsmaten. Vi har kjøpere i alle kategorier. Gullbygg-produktene er ikke for de sære selv om mange av kundene nok er matentusiaster, sier Harald Kristiansen og Hege Berg-Knutsen i Coop.

Høy score

Blant eksperter på mathelse scorer byggkorn høyt med sin kolesteroldempende effekt. Det fiberrike bygget holder også blodsukkernivået godt og virker mettende.

Kornet som er egentlig dyrket fram ved at såkalt stamsæd er importert til Norge fra Canada, ble først sådd av lokale bønder som startet produksjon etter et initiativ fra Fylkesmannens Landbruksavdeling i Østfold og Norges Vel for nesten fem år siden.

I januar 2011 ble Norsk Matbygg SA stiftet av Steinar Weel, Olav Breivik, Svein Bovim og Katrine Kerr Gammelsrød. Gjennom dem ble merkenavnet Duga lansert, og det er ut fra dette at Coop markedsfører sine Gullbygg-produkter.

Katrine Kerr Gammelsrød er konstituert daglig leder for Duga og hun viser til at bygg trolig er verdens eldste kulturplante, og som har vært bærebjelken i kostholdet gjennom tidene.

Viktigere enn potet

– Det er faktisk ikke poteten som har berget oss gjennom dårlige tider, slik mange tror. I Norge ble ikke poteten dyrket i stort omfang før mot slutten av 1800 tallet, noe som betyr at den bare har vært sentral i kostholdet vårt i litt over 100 år. Bygg derimot, har vært dyrket på jordlapper i hele landet i 4–5000 år. Bygg er fra gammelt av kjent for å gi kraft og styrke, og ble omtalt som oldtidens gull, påpeker hun.

Mens vanlig norsk byggkorn for det meste går til dyrefôr, er Duga en byggsort som er spesielt utviklet med tanke på menneskemat og hvor nettopp smak og ernæring for mennesker er vektlagt.

Trenger flere bønder

I vekstsesongen 2014 var det 12 bønder som dyrket Duga i Østfold. Neste år vil det være langt flere.

– Vi jobber med dette, og håper at antall dyrkere vil passere 30, sier Katrine Kerr Gammelsrød.

I år ble det dyrket Duga-korn i Råde, Fredrikstad, Våler og Hobøl. Neste år vil Duga dyrkes i de fleste kommuner I Østfold.

Det nye byggkornet kan virkelig komme til å sette landbruksnæringen i Østfold på kartet. I januar skal Duga-bøndene til Berlin for å delta på matmessen Grüne Woche.

Fra før er Østfold kjent for sin havreproduksjon, og mølla i Moss forsyner hele Norge med Bjørns havregryn som er en klar markedsleder.

Artikkeltags