Ekspert på hjortelusflue: – Ingenting hjelper

PLAGSOM FOR MANGE: Hjortelusflue (Lipoptena cervi) river av seg vingene når den har landet på et vertsdyr. Foto: Arnstein Staverløkk (Norsk institutt for naturforskning (NINA)).

PLAGSOM FOR MANGE: Hjortelusflue (Lipoptena cervi) river av seg vingene når den har landet på et vertsdyr. Foto: Arnstein Staverløkk (Norsk institutt for naturforskning (NINA)).

Av
Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

[NETTAVISEN] Det plagsomme lille insektet sprer seg raskt, og snart kan den bli å finne i en skog nær deg.

– Jeg beklager å måtte si det, men overalt i Norge hvor det er elg, rådyr og hjort, vil hjortelusa komme før eller senere, sier Preben Ottesen,  avdelingsdirektør i Folkehelseinstituttet, til Nettavisen.

Har du tips om hjortelusflua? Tips oss på redaksjonen@smaalenene.no

En hjortelusflue er et insekt som lever av å suge blod fra hjortedyr. Problemet er bare at den tror at alt som beveger seg i skogen er elg, rådyr eller hjort. Derfor blir mange turgåere og jegere terrorisert av det lille krypet i svermeperioden, som varer fra slutten av august til de første frostnettene kommer.

Romfartsdrakt

Insektet er ikke farlig for mennesker, men kan være veldig irriterende fordi det kryper rundt på kroppen og i håret.

– Når den lander på verten den har sett seg ut, kaster den vingene sine. Derfor kommer den seg ikke videre til et hjortedyr når den først har tatt feil og havnet på et menneske, hund eller annet dyr den ikke kan leve på.

Er du uheldig på skogstur kan du fort få mange titalls hjortelusfluer på deg. Dessverre er det lite, eller ingenting, å gjøre for å beskytte seg.

– Det er ingenting du kan ta på deg, smøre på deg, eller spraye deg med som hjelper. Jeg pleier å spøke med at det eneste som fungerer for å hold hjortelusflua borte, er dykker- eller romfartsdrakt.

Varierende år

Viltnemndaleder i Marker kommune, Thor Erland Heyerdahl, sier til Smaalenenes Avis at forekomsten av hjortlusa har vært svært varierende i år.

– Spesielt i områder med mye tett granskog har vi merket at det er mye hjortelusflue i år. Ellers har det vareiert veldig mye. Det er også noe vi har sett på elgen under jakten. Noen har store merker etter angrep fra flua, mens andre har nesten ingenting, sier Heyerdahl.

Redusere bestanden

Enkelte forskere i Finland, mener å se at det er bedre å gå med lyse klær enn mørke. Men Ottesen vet ikke om han tror på det.

– Det beste rådet jeg kan gi, er å ta med deg en kam når du går i skogen. Da kan du klare å gre dem ut. Jeg vil ikke råde folk til å slutte å gå i skogen, men et tips er å gå på stier hvor det går mange andre mennesker. Det høres litt egoistisk ut, men da har kanskje de som gikk på stien litt tidligere fått på seg de fluene som var der.

Ottesen vet at mange føler seg såpass trakassert at de unngår skogen om høsten.

– For å gjøre noe med antallet hjortelus i Norge, så måtte man minst ha redusert hjortedyrbestanden til 1970-nivå - som var sju ganger færre hjortedyr enn det er i dag. Uten at jeg mener man bør gjøre det.

For hjortedyrene er angrep fra insektet svært plagsomt, og kan også være dødelig. I Norge har det blitt funnet flere elg som har fryst i hjel etter å ha mistet pelsen etter slike angrep. En elg som ble undersøkt av veterinærinstituttet i 2007 hadde hele 10.000 hjortelusfluer på seg.

Lot seg stresse enormt

Siden den først ble oppdaget i Norge i 1983, har hjortelusflua spredt seg til store deler av Sør- og Østlandet. Ekspert Ottesen mener det bare er et tidsspørsmål før den også blir å se på Vestlandet og i Trøndelag, som er store landsdeler på henholdsvis hjort og elg.

I Finland har forskere sett at hjortelusflua ikke trives godt på reinsdyr, noe som kan bety at Nord-Norge kan slippe unna krypet.

– Når det er sagt, viste den finske forskningen at reinsdyrene lot seg stresse enormt av å ha hjortelusfluer på seg. I Finland har utbredelsen stagnert i nord, det stopper omtrent på breddegraden der Bottenvika ender.

Artikkeltags