Disse verandaene på de nye sykehuset skaper debatt

Spesielt: Slik ser de omstridte verandaene på det nye sykehuset på Kalnes ut.

Spesielt: Slik ser de omstridte verandaene på det nye sykehuset på Kalnes ut. Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

De nye verandaene på skjermet avdeling på det nye sykehuset på Kalnes skaper debatt.

DEL

Grunnen er at verandaene har sprinkler og jernstenger som skal sørge for sikkerheten til pasienter som er innlagt i psykiatrien. Mange mener imidlertid at de ser ut som et fengsel.

– Vi stiller oss undrende til utformingen av verandaene. Vår vurdering er at de ligner på «bur», sier tillitsvalgt ved akuttavdelingen ved psykiatrien, Øyvind Moksness til Fredriksstad Blad.

Han mener pasientene vil miste verdighet med de nye sikkerhetsverandaene som nå stort sett er ferdige.

– Det gjør noe med pasienten når vedkommende hele tiden ser et «bur» innenfra, hevder Moksness videre.

Aldri sett skissene

Han har for øvrig vært med på flere møter med sykehusledelsen når det gjelder både planleggingen og byggingen av avdelingen.

Han hevder imidlertid at han aldri har sett skisse på verandaene som er bygd.

– Vi har aldri blitt forelagt disse løsningene, og mitt spørsmål er om ledelsen har sett på andre muligheter, uttrykker Øyvind Moksness.

Ifølge den tillitsvalgte var noe av hensikten med flyttingen fra Veum til Kalnes at man skulle ta et skritt bort fra stigmatiseringen innen psykiatrien.

– Jeg ser ikke bort ifra at disse «burene» lett kan bli stigmatiserende på grunn av blant annet gitteret som er satt opp, sier Moksness.

Ikke ferdige

Dagbladet omtalte først saken. Viseadministrerende direktør ved Sykehuset Østfold, Irene Dahl Andersen, sier til Fredriksstad Blad at verandaene ikke er ferdige.

– Blant annet gjenstår møblering og beplanting, noe som vil føre til at inntrykket vil bli bedre enn hva tilfellet er i øyeblikket, forklarer Dahl Andersen.

– Brukerne var også koblet inn på et tidlig tidspunkt da de ble bedt om å komme med innspill. Etter det jeg forstår har man fulgt retningslinjene og hatt en god og bred involvering i starten av prosjektet, sier blant annet Dahl Andersen.

Et gufs fra fortiden

Hun legger til at sikkerhet er satt i høysetet når det gjelder verandaene det er snakk om.

– Jeg tror det er viktig at man setter seg skikkelig inn i saken om hvorfor vi bygget disse verandaene før man feller en dom, sier hun.

Også Pasientombudet i Østfold reagerer på verandaene. De kaller det et gufs fra fortiden og tar sterkt avstand fra utformingen.

Etter planen skal det nye sykehuset på Kalnes stå innflyttingsklart i mai neste år og inneha ca. 4.000 rom.

Artikkeltags