Denne bløff-teksten sprer seg på Facebook

SPRER SEG RASKT: Har du sett venner som har publisert dette på Facebook? Det er bare tull.

SPRER SEG RASKT: Har du sett venner som har publisert dette på Facebook? Det er bare tull. Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Nei, du kan ikke skrive dine egne vilkår på Facebook-veggen.

DEL

Du har sikkert sett det i nyhetsfeeden din på Facebook de siste dagene.

En venn publiserer en lengre tekst som skal beskytte rettighetene til egne bilder og privat informasjon. Det starter gjerne med setningen «På denne dagen, som svar på de nye Facebook-retningslinjer ...».

Har ingen effekt

Teksten sprer seg i rekordfart. Men, dessverre, det er bare en bløff. Det spiller ingen rolle hva du skriver på veggen din. Facebooks regler gjelder uansett.

– Dessverre hjelper ikke de statusoppdateringene på noen annen måte enn at man uttrykker frykt for at Facebook på ulike vis utnytter folks personlige informasjon og eiendeler, sier Finn Lützow-Holm Myrstad i Forbrukerrådet til Side3.

Han er fagdirektør for digitale tjenester.

Både brukerne av Facebook og Facebook selv er knyttet til de vilkårne som aksepteres i det en lager seg en profil på Facebook, og - når reglene endres - fortsetter å bruke tjenesten.

Å publisere en tekst på veggen din påvirker ikke vilkårene overhodet, snarere kan det gi brukerne en falsk trygghet.

– Det kan gi en falsk trygghet for de som legger ut oppdateringene. Det beste er å lese vilkårene til Facebook og eventuell kritikk av disse. Alt du legger opp på Facebook er fortsatt ditt, men du gir Facebook mulighet til å vise for eksempel profilbildet ditt til folk i ditt nettverk opp mot spesielle sider du har likt. Vi kritiserer Facebook for at de ikke gjør det enklere for folk å reservere seg mot den innsamlingen de gjør når du besøker andre nettsider, bruker mobilen og så videre. Her tar Facebook seg store friheter, forklarer Finn Lützow-Holm Myrstad.

Sjekk personsverninnstillingene

Han er overrasket over at mange nordmenn framdeles har åpne profiler i det enorme nettverket.

– Vårt tips til folk er at de sjekker personverninnstillingene sine og passer på at profilen, statusoppdatering og bilder ikke er tilgjengelig for flere enn du selv ønsker. Overraskende mange nordmenn har fortsatt åpen Facebookprofil og åpen informasjon kommer fort på avveie og kan misbrukes. Videre kan folk for eksempel bruke to nettlesere, en hvor de er logget på Facebook og epost, og en annen hvor de gjør resten. Surfing i privatmodus vil også hjelpe noe for å sikre at ikke for mye informasjon kommer på avveie. Men dessverre er det vanskelig å beskytte seg fullt ut.

Teksten dukket opp først på engelsk og som et svar på at Facebook endret brukervilkårene i slutten av november 2014. I beste fall kan teksten ses på som en effektiv protestaksjon, bare en er klar over at en hvilken som helst tekst på veggen din ikke har den minste effekt på de områdene teksten omhandler.

Her er hele teksten som sprer seg på norsk:

På denne dagen, [dato], som svar på de nye Facebook-retningslinjer og under artikler L.111, 112 og 113 av koden av intellektuell eiendom, erklærer jeg at mine rettigheter knyttes til alle mine personlige data, tegninger, malerier, bilder, tekster osv publisert på profilen min og mine sider, både det som allerede er publisert, og det som måtte bli publisert senere. For kommersiell bruk av det foregående kreves mitt skriftlige samtykke til enhver tid. Dette tillater meg å plassere meg under beskyttelse av opphavsrett. Med dette erklærer jeg overfor Facebook at det er strengt forbudt å avsløre, kopiere, distribuere, kringkaste ting fra min profil og / eller dens innhold. Handlingene som er nevnt ovenfor, gjelder både ansatte, studenter, agenter og / eller andre ansatte i regi av Facebook, samt deres samarbeidspartnere, eiere og kunder. Innholdet i profilen min omfatter privat informasjon. Brudd på personvernet er straffbart. Facebook er nå en åpen kapitalenhet. Alle medlemmer er invitert til å legge ut en melding av denne typen, eller hvis du foretrekker det, kan du kopiere og lime inn denne versjonen. Hvis du ikke har publisert dette utsagnet minst én gang, vil du stilltiende tillate bruk av elementer fra din profil/statuser/oppdatering.

Artikkeltags