Fikk besøk av statsråd – hun kom med ett løfte

Kommunalminister Monica Mæland skar opp et kakestykke til Høyres ordførerkandidat Olav Breivik. De feiret at det bare er fire måneder igjen til kommunesammenslåingen.

Kommunalminister Monica Mæland skar opp et kakestykke til Høyres ordførerkandidat Olav Breivik. De feiret at det bare er fire måneder igjen til kommunesammenslåingen. Foto:

Denne helgen er det fire måneder til Indre Østfold kommune ser dagens lys. Det feiret Høyre sammen med kommunalminister Monica Mæland i byrommet i Askim.

DEL

ASKIM: Søndag er det nøyaktig fire måneder til Indre Østfold kommune er på beina. Det ble markert med Høyre-stand fredag ettermiddag – med besøk av kommunalminister Monica Mæland, lokale Høyre-topper og marsipankake fra Spydeberg bakeri & konditori.

En av de største

Fem kommuner slås samme til Indre Østfold kommune. På landsbasis er det ingen flere enn fem som slås sammen, bekrefter Mæland.

– Hva tenker du om Olav Breivik som ordførerkandidat?

– Han vil gjøre en god jobb. Det er plan A at han blir ordfører, slår Monica Mæland fast. Hun får full støtte av Arne Borger som kom innom standen i byrommet. Han har selv bakgrunn i partiet. Hans datter, Anne Borger Mysen, står på tredje plass på Høyrelisten.

– Det er viktig å ha en ordfører med lederegenskaper i den nye kommunen Jeg har tro på Breivik, sa Arne Borger.

(Saken fortsetter under bildet)

Arne Borger (t.v.) har stor tro på at Høyre vinner valget. Det sa han til Askim-ordfører Thor Hals og kommunalminister Monica Mæland. Til venstre står stortingsrepresentant Ingjerd Schou.

Arne Borger (t.v.) har stor tro på at Høyre vinner valget. Det sa han til Askim-ordfører Thor Hals og kommunalminister Monica Mæland. Til venstre står stortingsrepresentant Ingjerd Schou. Foto:

Skal være en ja-kommune

Breivik på sin side lover at Indre Østfold kommune skal bruke ordet ja langt oftere enn nei.

– Dessuten skal vi ikke ha eiendomsskatt. Minstepensjonister og lavtlønnede skal ikke bli flådd, forsikrer han.

Marker og Skiptvet har valgt å stå utenfor kommunesammenslåingen. Marker har eiendomsskatt, men ikke Skiptvet.

– Er det mulig for disse to kommunene å klare seg alene på sikt, Monica Mæland?

– Det blir opp til lokalpolitikerne å avgjøre. Jeg oppfordrer dem til å sette seg ned etter valget og diskutere hvor bærekraftige kommunene er alene, sa hun.

Hobøl-ordfører og toppkandidat for partiet i storkommunen, Olav Breivik, viste til at Hobøl kom seg ut av Robek-listen etter 14 år. Ifølge ham er den økonomiske situasjonen en helt annen etter at han overtok styringen. Mæland roste hans innsats. Og oppskriften på at Marker kan avskaffe eiendomsskatten, var klar:

– Marker trenger en Høyre-ordfører, slo Breivik fast.

(Saken fortsetter under bildet)

Kommunalminister Monica Mæland mener Olav Breivik er den beste ordføreren Indre Østfold kommune kan få.

Kommunalminister Monica Mæland mener Olav Breivik er den beste ordføreren Indre Østfold kommune kan få. Foto:

Lover rask behandling

Nylig ble det kjent at seks politikere i Østfold har sendt en lovlighetsklage via fylkesmannen i Østfold til Kommunal- og moderniseringsdepartementet. Bakgrunnen er saken om kraftaksjer.

Østfold fylkeskommune eier halvparten av Østfold Energi. Aksjene er verdt rundt 3,5 milliarder kroner. Den andre halvparten av aksjene eies av kommunene i fylket. Energiselskapet betaler årlig ut millioner av kroner i utbytte.

Mens de fleste politikerne i fylket ønsker at kommunene i Østfold skal overta fylkeskommunens aksjer når Østfold fra 1. januar 2020 slås sammen med Akershus og Buskerud til Viken fylkeskommune, vil et mindretall at nye Viken skal overta alle aksjene.

20. juni i år vedtok fylkestinget at halvparten av fylkeskommunens andel overføres til Viken fylkeskommune. Den andre halvparten, 1,75 milliarder kroner, overføres kommunene i fylket.

Les også: Opprør mot vedtaket som skal gi kommunene aksjer for 1,75 milliarder

Seks politikere i fylket er uenige og krever lovlighetskontroll av vedtaket. De er Roar Lund (H), Monica Carmen Gåsvatn (H), Rolf Sigmund Klerud (H), Erik Skauen (MDG), Amelia Kristine Aune (V) og Tor Prøitz (H). De mener Viken fylkeskommune kommer i en vanskelig økonomisk situasjon uten disse pengene.

Smaalenenes Avis spurte kommunalminister Monica Mæland (H) om departementet rekker å behandle klagen før 1. januar når Østfold, Akershus og Buskerud blir slått sammen til Viken.

– Jeg har ennå ikke fått den på mitt bord. Men den skal ikke bli liggende lenge, lovte hun.

– Blir den avgjort i løpet av 2019?

– Under forutsetning av at ikke helt spesielle omstendigheter oppstår, skal det ikke være noe problem, forsikret hun.

Etter at journalisten forlot standen, ringte Mælands politiske rådgiver, Kristoffer Aardal Hanssen.

– Nå har lovlighetsklagen kommet til departementet, opplyste han.

Les også: Kommunene i Indre Østfold risikerer å miste enorme summer

Høyrepolitikerne var sultne på kake. Spydeberg-ordfører Petter Schou understreket at den var fra det lokale bakeriet i hans hjemkommune. Fra venstre står Line Schi, Anne Borger Mysen, Ann Christin Winger Byhrø, Olav Breivik, Lise Rognerud, Monica Mæland, Thor Hals, Ingjerd Schou og Petter Schou.

Høyrepolitikerne var sultne på kake. Spydeberg-ordfører Petter Schou understreket at den var fra det lokale bakeriet i hans hjemkommune. Fra venstre står Line Schi, Anne Borger Mysen, Ann Christin Winger Byhrø, Olav Breivik, Lise Rognerud, Monica Mæland, Thor Hals, Ingjerd Schou og Petter Schou. Foto:


Artikkeltags